KARSAN e-ATA – нова серия електрически автобуси

27.09.2021

Турският производител вече предлага превозни средства на ток в 5 дължини

KARSAN e-ATA – нова серия електрически автобуси

Турският производител KARSAN заяви амбиции да стане първият автобусен бранд, който предлага пълна гама от електрически автобуси. Това се случи по време на онлайн премиерата на новата серия от електрически градски модели KARSAN e-ATA.

[✕]e-ATA включва три нископодови модерни градски автобуса с дължини 10, 12 и 18 м. Така след като през 2018 г. KARSAN представи 6-меторвия Jest Electric, който е лидер в сегмента си, а година по-късно – 8-метровия ATAK Electric, турският производител вече има в гамата си електрически автобус в пет дължини. Междувременно по-рано през 2021 г. бе лансиран и напълно автономният Autonomous ATAK Еlectric. Премиерата на серията e-ATA бе излъчена на живо от завода на KARSAN в Бурса, Турция.Всички модели от новата серия разчитат на електродвигатели с ниска консумация, вградени в главините на задвижващите колела. При 10-метровата и 12-метровата версии мощността е 250 кВт, а при съчленената 18-метрова версия – 500 кВт.Производителят предлага гъвкави решения за пакетите от батерии, за да посрещне разнообразните нужди на транспортните оператори. Налични са 7 различни пакета с капацитет от 150 до 600 кВтч. Максималният капацитет на батериите при 12-метровата версия е 450 кВтч, а при 18-метровата - 600 кВтч. Богата гама от батерии позволява да се намери точен баланс между пробега с едно зареждане, капацитета за пътници и начина на зареждане при различните типове приложения на градските автобуси.Максималният пробег с едно зареждане, който декларира производителят е до 450 км в реални условия. Възможността за гъвкаво конфигуриране на седящите места пък осигурява максимална пътниковместимост.Пълното зареждане през plug-in конектора от зарядно устройство с мощност 150 кВт и в зависимост от капацитета на батерията продължава от 1 до 4 ч. При използване на най-голямата батерия, приложима при съответната дължина, зареждането на 10-метровата версия трае 2 часа, на 12-метровото – 3 часа, а на 18-метровата – 4 часа. Като опция ще се предлага и бързо зареждане от пантограф.

Серията идва с впечатляващ модерен външен и вътрешен дизайн и набор от модерни технологии, като огледалата за обратно виждане са заменени от камери. От KARSAN подчертаха, че трите превозни средства изначално са проектирани за електрическо задвижване, което е голямото им предимство пред конкуренцията. Дълготрайността на конструкцията пк е гарантирана с катафорезна защита на елементите от рамката на корпуса.

За комфорт и сигурност на водача и пътниците серията e-ATA се оборудва с най-моделните за системи за сигурност и асистенция. Системата за предотвратяване на сблъсък, например, алармира звуково водача не само за пешеходци, но и за животни в сляпата зона, похвалиха се от KARSAN.

Водачът контролира функциите на цялото превозно средство чрез цифровия VDV контролен панел с цифров дисплей.
Телематична система за управление на парка, предлагана от KARSAN пък осигурява на транспортните оператори пълна прозрачност през цялото време на експлоатацията на автобуса.

Следващата стъпка, по която вече се работи, заявиха от KARSAN, е оборудването на цялата гама от електрически автобуси на марката със система за автономно движение, която не изисква водач. Това е част от Electric Evolution - глобалната стратегията на турската компания.

Поръчките и договарянето на първите бройки от новата серия e-ATA вече са започнали. Първите 10 броя от 10-метровия вариант ще бъдат доставени в Румъния още през идващия декември. Вече е сключен договор с две общини в Румъния за още 56 броя от съчленената 18-метрова версия, които трябва да влязат в експлоатация през 2022 г.

<< Обратно към новините