Български дебют за електрическия Peugeot e-Boxer

24.09.2021

Български дебют за електрическия Peugeot e-Boxer

Напълно електрическият голям ван Peugeot e-Boxer бе показан за пръв път в България в средата на септември.

[✕]Това се случи по време на неделно събитие, организирано от София Франс Ауто в столицата. Тогава официалният вносител на френската марка представи почти цялата гама от електрически превозни средства с лъв на предната решетка, като желаещите можеха да направят и тест драйв с автомобил по избор.

Редом до представителите на леката електрическа гама на Peugeot се открояваше единственият, показан по време на малкото изложение, лекотоварен автомобил - e-Boxer, който на практика правеше премиерата си в България. За съжаление електрическият голям ван  все още не беше регистриран и не бе достъпен за тестове.Показаният в София Peugeot e-Boxer FT 435L3H2 бе оборудван със стандартния за модела електродвигател с мощност 100 кВт (136 к.с.). Товароносимостта на вана е 710 кг. Максимална скорост е ограничена на 100 км/ч, а декларираният от производителя разход на електроенергия – 36,6 кВтч/100 км. Батерията е с капацитет 70 кВтч. Пробегът с едно зареждане, който обещават от Peugeot e 213/235 км в зависимост от батерията, условията и стила на шофиране.

Стандартното серийно оборудване при Peugeot e-Boxer включва ABS, ASP, AFU, двойно осветление в кабината, бордови компютър, две жабки с капак, места за бутилки на вратите, предни ел. стъкла, централна конзола с места за багаж, ел. управляеми и отопляеми огледала, контакт на 12В в товарния отсек, регулируеми фарове с разделна оптична система, осем куки за закрепване на багаж във фургона, двойни огледала за обратно виждане с вграден пътепоказател, брони с вградени стъпала, гуми 215/75 R16.

Като опция могат да се поръчат, дневни LED светлини, цветна навигационна система, автоматични предни чистачки, климатроник, седалка на водача - пружинираща според теглото, двулистови задни ресори, странични протектори в товарния отсек, заден парктроник с камера за обратно виждане, кожен волан…

Цената на показания в България вариант на e-Boxer без опциите е 107 303 евро (209 866 лв.) с ДДС, а с всички опции - 112 051 евро (219 153 лв.) с ДДС. За експоната имаше обявена промоционалната цена от 95 755 евро (187 281 лв.) с ДДС. Предложен бе и лизингов план – за 6 години с 20% първоначална вноска, 20% остатъчна стойност и месечни вноски от 1258 евро (2460 лв.) с ДДС.

Peugeot e-Boxer излезе на пазара в Европа през четвъртото тримесечие на 2020 г. Предлага се с две нива на автономност. За двете нива батериите имат капацитет съответно 37 кВтч и 70 кВтч. Електрическият ван е наличен с 4 дължини и 3 височини и полезен товар до 1890 кг. Товарният обем е идентичен с този при версията с ДВГ и достига до 17 куб. м.

Батерията е с гаранция 8 години или 160 000 км пробег, през който период трябва да запази над 70% от капацитета си.

Peugeot e-Boxer се произвежда в завода на Sevel във Вал ди Сангро (Италия), след което се електрифицира и преминава през процеса на одобрение от партньора на Peugeot - BEDEO.

<< Обратно към новините