Schaeffler откри в Унгария предприятие за компоненти за електромобилност

21.09.2021

Schaeffler откри в Унгария предприятие за компоненти за електромобилност

Заводът Сомбатхей II в Унгария подчертава амбициите на Schaeffler Group за растеж на електромобилността.

[✕]Съоръжението на площ 15 000 кв.м ще произвежда компоненти за електрифицирани задвижвания и системи. То отговаря на най-високите стандарти за устойчивост и демонстрира възможностите на Schaeffler в областта на електрическата мобилност.

Автомобилният и промишлен доставчик Schaeffler откри нов завод в западната част на Унгария и създаде 150 нови работни места в областта на електрическата мобилност. Този първи производствен завод на Schaeffler, изцяло посветен на електромобилността, дава на групата нов център за върхови постижения за производство на компоненти и системи за електрифицирани задвижвания. Отпечатъкът, който ще има съоръжението, оценен със златен сертификат от Германския съвет за устойчиво строителство (DGNB), е голяма стъпка напред към постигането на целта на Schaeffler да направи до 2030 г. производствените си дейности в световен мащаб неутрални по отношение на въглерода.

„Сомбатхей II е крайъгълен камък в трансформацията на нашата компания и въплъщава нашите стратегически приоритети за иновации, пъргавина и ефективност“, каза Клаус Розенфелд, главен изпълнителен директор на Schaeffler AG. „Целта е устойчива мобилност и ние сме решени да постигнем реален напредък в тази посока като ключов технологичен партньор за нашите клиенти, използвайки нашата глобална мрежа от производствени мощности. Новият завод подчертава нашите амбиции да продължим силния си растеж в областта на електромобилността.“

„Завод за утрешния ден“ днес

Szombathely II ще произвежда новаторски компоненти и решения за задвижване като електрически двигатели и хибридни задвижвания. Проектиран като „Завод на утрешния ден“, той се характеризира с висока степен на автоматизация, модулни производствени сгради и цифровизация от край до край. Автоматизираните производствени линии и широкото използване на промишлени роботи гарантират чистата среда без прах, необходима за чувствителните производствени процеси като сглобяване на статори и ротори, и интегриране на магнити за синхронни и асинхронни двигатели.

Schaeffler ще увеличи денонощния производствен капацитет на съоръжението до 800 000 броя продукти годишно до 2023 г. По-нататъшните планове са за разширяван на годишното производство на готови продукти за премиум партньори в автомобилната индустрия до 1,8 млн. броя между 2026 и 2029 г.

„Групата Schaeffler очаква нови поръчки на стойност между 2 и 3 млрд. евро годишно от бизнеса си с електрическа мобилност след 2022 г. Сомбатхей II ще допринесе значително за този растеж като център за върхови постижения, който работи в тясно сътрудничество с основния ни завод за електромобилност в Бюл, Германия.“ каза д-р Йохен Шрьодер, президент на подразделението за електрическа мобилност на Schaeffler AG.

Строежът на втория завод на Schaeffler Group в Западна Унгария започна през 2020 г. Той е на около три километра от първия, който заработи през 1996 г. Захранването на новия завод с електричество от фотоволтаични панели в комбинация със слънчеви панели на покрива, ще пести до 4000 тона CO2 годишно. Освен това е изключително енергийно ефективен, с термопомпи, интелигентна система за отопление и охлаждане, и интелигентна LED система за осветление. За да помогне за опазването на природните ресурси, централата използва повторно пречистени отпадни води, събира и дъждовната вода в специален басейн.

<< Обратно към новините