С победата си и в Състезание 3 Киш е лидер в ETRC

31.08.2021

С победата си и в Състезание 3 Киш е лидер в ETRC

Нова, още по-категорична победа на Киш в първото неделно състезание (Състезание 3 от четвъртия кръг на шампионата) на Autodrom Most. Унгарецът завърши със смазваща преднина от почти 22 секунди пред супер амбицираното и бързо трио Лацко, Ленц и Йохен Хан.

[✕]Хан бе с най-добро време в битката за стартовата решетка. Воден от опита си шампионът каза на репортерите, че всеки ден е различен, а да стартираш от първа линия не значи, че ще финишираш първи. Времето на Киш бе само с 0.017 секунди по-слабо, но пък в сутрешната тренировка той бе по-бърз от действащия шампион с 0.045 секунди! Двамата заеха първа линия на старта, следвани от Ленц и Лацко, от Яниек и Калвé, (който изглежда прогресира не с дни, а с часове!), Албасете и Брертън и от сънародниците Райнерт и Щефи Халм.

Състезание 3 започна и Киш изпревари Хан още преди да излезе от първия шикан. По невероятен начин същото успя да направи и асът на домакините Лацко. Хан се озова трети, непосредствено следван от Калвé и от чудесно представящия се Ленц. Унгарецът безпогрешно се движеше по идеалната траектория и метър по метър увеличаваше с повече от 2 секунди на обиколка преднината си пред тази група, следвана от Яниек, Брертън, Албасете, Лукас Хан и Халм.

В обиколка 4 Лацко и Хан вече бяха на повече от 1.7 сек пред Калвé. Той пък в началото на следващата обиколка отстъпи пред мощния натиск на Ленц, който излезе на 4-а позиция и започна да догонва Хан. В началото на обиколка 7, отново на първия шикан, Хан „подпря“ отзад, от лявата страна Лацко, който обаче запази траекторията си. Ленц използва нищожното забавяне на Хан и мигновено го изпревари от вътрешната страна в следващия завой. Хан пробва да си върне позицията, но след като влезе „в контакт“ с камиона на Ленц, остана четвърти. Ленц „увисна на врата“ на Лацко и дори опитваше да го изпревари, но чехът „затваряше всяка вратичка“, което позволи на Хан да бъде почти непосредствено зад Ленц.

Битката и играта на нерви за второто място продължи до финала, без никой от тримата да допусне грешка. Далеч напред, 21.907 секунди пред Лацко, Киш триумфално натисна клаксона, след като спечели и това състезание, и прибави още 20 ценни точки към актива си. Неговото време е 22:38.978 минути. В първата десетка са още Лацко, Ленц Й. Хан, Калвé, Яниек, Брертън, Албасете, Халм и Хан-син.

Завършиха 16 участници, отпадна Райнерт. На подиума са две марки: MAN (I и III място) и Freightliner (II).

В Състезание 4 Албасете и Брертън потеглиха от първа линия, следвани от Яниек и Калвé, Й. Хан и Ленц, Лацко и Киш, Халм и Хан-син. Мост, уви, т.г. не бе щастливата писта за шампиона: след две обиколки намали скорост и се прибра в бокса, както разбрахме – заради повреда в кормилна уредба. За сметка на това Ленц ще е доволен от последната надпревара: настойчиво, но и сръчно изпревари последователно всички пред него и спечели с време 22:46.797 минути, с аванс от 7.286 секунди пред Албасете. Испанецът удържа второто място, пред Брертън, но с темпо, което сякаш приспа каращите на метри след тях Лацко и Киш. А те не показаха, че могат или искат да променят ситуацията и се задоволиха с четвърто и пето място. Още един успех за Калвé – шести, пред Яниек, Хан-син, Андерсън и Курсим.

Временно класиране след този кръг:

Пилоти, спечелили точки:
Киш (MAN) – 84 точки, Ленц (MAN) – 81, Лацко (Freightliner) – 69, Албасете (MAN) – 49, Й. Хан (Iveco) – 38, Халм (Iveco) – 36, Калвé (Freightliner) – 35, Брертън (MAN) – 32, Яниек (MAN) – 23, Курсим (Iveco) – 20, Андерсън (MAN) – 8, Фаас (Scania) – 6, Лукас Хан (Iveco) – 4, Райнерт (Iveco) – 4.

Отбори: TEAM TITAN (Албасете/Киш) – 138 точки, BUGGYRA RACING (Лацко/ Калвé) – 112, LÖWEN POWER (Ленц/Андерсън) – 100, DIE BULLEN VON IVECO (Хан/Халм) – 79, APOLLO TYRES TOR TRUCK RACING (Брертън/О’Рурк) – 51

<< Обратно към новините