В края на седмицата на Мост е II кръг от ETRC

25.08.2021

В края на седмицата на Мост е II кръг от ETRC

Пистата, на която на 28 и 29 август ще се надпреварват камиони с мощности по над 1000 конски сили, е дълга 4212 м. Общият брой на завоите е 21, като десет от тях са десни.

[✕]


 

Според спортния календар, утвърден от FIA, състезанието на чешката писта Мост трябваше да бъде четвърти кръг от шампионата. В действителност, след пренасрочването от първа за последна проява за сезона на кръга в Италия/Мизано, и след отмяната на двете надпревари на Нюрбугринг заради наводненията, на познатата на всички писта в Северозападна Чехия претендентите за титлите и призовите места ще се срещнат едва за втори път през сезон 2021.

Вероятно особено амбицирани ще бъдат пилотите от Buggyra Racing, а и местната публика винаги очаква много от своите. Най-много, разбира се, от 36-годишния Адам Лацко, шампион от 2017 година. Неговото първо състезание с камиони е през 2005 година, а от 2011 година е редовен участник в ETRC. Добре започна и новото поколение в отбора, особено двадесетгодишният Тео Калвé, но липсата на достатъчно състезания поради пандемията забави и неговото израстване, и това на Алиа Колоч, дъщерята на собственика на отбора.

Многократният и още действащ шампион Хан сякаш е попреситен от спортни успехи, но гладът за победи и титли не го е напуснал. А и синът му Лукас не показва, че е готов да го замести в семейния бизнес. Особено мотивиран през миналия и този сезон изглежда Саша Ленц, който на своите 34 години вероятно усеща необходимост да повтори поне един от успехите на легендарния си баща Хайнц-Вернер, носител на Европейската купа на FIA за състезателни камиони през 1997, 1998 и 1999 година.

На Хунгароринг пролича колко бърз е и Киш - унгарската звезда. Норби е между фаворитите в Чехия, а ако през паузата в отбора му са успели да подобрят надеждността на неговия камион, очаквам да го видим и на най-високото стъпало. Германците Щефи Халм и Ренé Райнерт също са между честите кандидати за подиума, но се очаква все по-силно представяне и на пилотите от Острова. А в осемнадесетия си сезон при камионите 56-годишният Антонио Албасете, трикратен ETRC шампион (2005, 2006 и 2010-а), продължава да доказва, че „Възрастта не е порок“.

Записани за участие:

№ Пилот Камион
№ 1 Йохен Хан IVECO
№ 11 Андре Курсим IVECO
№ 17 Шейн Брертън MAN
№ 20 Тео Калвé Freightliner
№ 22 Лукас Хан * IVECO
№ 23 Антонио Албасете MAN
№ 24 Щефан Хаас Scania
№ 25 Хайнрих Клеменс Хекер MAN
№ 29 Алиа Колоч Freightliner
№ 30 Саша Ленц MAN
№ 33 Джейми Андерсон MAN
№ 41 Норберт Киш MAN
№ 44 Стефани Халм IVECO
№ 55 Адам Лацко Freightliner
№ 64 Луис Рекуенко * MAN
№ 66 Антони Жаниек MAN
№ 77 Ренé Райнерт IVECO
№ 86 Люк Гарет MAN
*-състезатели, които не участват във всички кръгове

<< Обратно към новините