Първи реални изпитания на прототипа Volta Zero

19.08.2021

Първи реални изпитания на прототипа Volta Zero

Производителят на електрически автомобили за работа Volta Trucks обяви, че започва реални тестове на първия прототип на 16-тонния електрически камион Volta Zero, използвайки компоненти за производствена спецификация.

[✕]Прототипът Volta Zero е разработен само за осем месеца след старта на първите проекти на превозното средство. Серийното производство трябва да започне през декември 2022 г.

Тестовете на прототипа започват в Нюнетон, Великобритания, след като неотдавна бе разкрито първото прототипно шаси на Volta Zero. Превозното средство е проектирано специално за логистика в града.

Прототипът е наречен галено от инженерите, участвали в разработката, Volta Minus One, за да личи, че е предшественик на производствената спецификация Volta Zero. Той използва рамата и силовата линия на камиона, който ще влезе в производство в бъдеще. Така ще бъдат тествани всички електромеханични и температурни показатели на модела.

Силовата линия се състои от батерията с високо напрежение, доставена от Proterra, и компактния заден мост с електродвигател и трансмисия eAxle от Meritor.

Неконвенционалната кабина на прототипа е изцяло проектирана да предпазва екипажа. Серийното превозно средство ще бъде с надстройка товарен фургон, но прототипът е с плоска платформа, за да може по време на тестовете инженерите да пробват различни нива и местоположения на товарите, за да тестват товароносимостта.

Тестовете на прототипа Volta Zero ще продължат през следващите няколко месеца. Програмата предвижда изпитания и допълнителни разработки на прототипа при студено време над Северния полярен кръг, както и тестване в горещините на Южна Европа. Цялостната тестова програма трябва да гарантира, че превозните средства Volta Zero още с влизането в проиводство ще притежават издръжливостта и надеждността, очаквани от бъдещите им оператори.

Данните от тестовете ще се използват при производството на пилотните бройки на модела, които ще се пробват и оценяват от ключови клиенти на компанията, регистрирали се както за тестване, така и за възможност за закупуване на камиони от серийно производство. Това ще помогне на тези клиенти да разберат как Volta Zero ще се интегрира в техните операции. В края на 2022 г. ще започне пълномащабно производство на превозни средства по спецификация на клиента.

Главният продуктов директор на Volta Trucks, Иън Колинс, казва: „Началото на тестването и оценката на първия прототип Volta Zero е важен етап в нашето пътуване към производството и е вълнуващо време за целия екип на Volta Trucks и нашите клиенти. Постигането на този знаков момент само за осем месеца е чудесен пример за пъргавия подход, който имаме във Volta Trucks. Работим с високи темпове, за да гарантираме, че можем бързо да пуснем на пазара напълно електрически търговски превозни средства с нулеви емисии, защото нашите клиенти се нуждаят от такива превозни средства възможно най-скоро. Трябва да преминем през цялостна и задълбочена програма за развитие, но началото на прототипните тестове е доказателство, че сме на път да доставим серийни превозни средства навреме до края на следващата година."Volta Zero е първият в света изцяло електрически 16-тонен автомобил, конструиран изцяло за логистика в рамките на града, намалявайки въздействието върху околната среда на доставките на товари в центъра на града. Проектиран е от самото начало с работен обхват на ток от 150 - 200 км (95 - 125 мили) с едно зареждане. Това, че Volta Zero е проектиран за работа само на ток от самото начало, улеснява промените, свързани с безопасността на автомобила, водача и пешеходците. Благодарение на премахването на двигателя с вътрешно горене, операторът на Volta Zero седи в централно положение при шофиране и на много по-ниска височина на седалката от конвенционалния камион. Тази комбинация плюс стъкленият дизайн на кабината в стил къща, дава на водача широка видимост от 220 градуса, свеждайки до минимум опасните слепи петна. Прототипът Volta Zero беше пуснат през септември 2020 г., като се очаква първите превозни средства да работят с клиенти в края на 2021 г.

Volta Trucks е стартираща компания за производство и обслужване на изцяло електрически превозни средства. Има офиси в Швеция, Франция и Великобритания и си партнира с редица световни лидери във веригата на доставки за разработването и производството на Volta Zero.

<< Обратно към новините