БГ Тест: Електрическият Mercedes-Benz eSprinter

30.07.2021

160 км с едно зареждане? Прави ги!

БГ Тест: Електрическият Mercedes-Benz eSprinter

Първи тест в България на новия напълно електрически ван Mercedes-Benz eSprinter направи списание КАМИОНИ. И можем да кажем, че eSprinter впечатлява, а декларираният пробег с едно зареждане на батерията от 160 км е реалност.

[✕]На разположение за еднодневния тест беше вече регистриран в България електрически Mercedes-Benz eSprinter, предоставен от Силвър Стар, генерален дистрибутор на немската марка у нас. Големият ван вече бе показан през юни пред широката публика, а след теста на КАМИОНИ заедно с още един eSprinter замина при клиенти на немската марка у нас за тестове в реална експлоатация.Първият електрически голям ван на Mercedes-Benz стъпва на новата универсална платформа за електрически превозни средства на немския производител. Електродвигателят e с мощност 116 к.с. (85 кВт), разположен е над предния мост и задвижва предните колела. Максималният въртящ момент е 295 Нм.

На практика eSprinter се изгражда върху конвенционалния модел с втората от четирите налични дължини – версия „стандарт“ и с втората от трите предлагани височини – „висок“ вариант. В случая разполагаме с по-голямата от двете налични батерии с капацитет 47 кВтч. Тя е четиримодулна и е разположена под пода на товарното отделение. Това позволява при електрическия ван да няма компромиси с товарния обем и допринася за допълнителна стабилност на пътя. При тестовия eSprinter товароносимостта е 891 кг, но ако се избере по-малката батерия с капацитет 35 кВтч тя достига 1045 кг. И в двата случая имаме фургон с товарен обем от 11 куб. м.Като цяло на пътя eSprinter си е Sprinter. Комфортен, ергономичен, стабилен при всякакви скорости. В случая максималната скорост е ограничена на 120 км/ч. Другите варианти са 100 или 80 км/ч.

На разположение е цялата гама от богатото оборудване на Mercedes-Benz, включващо системи за сигурност и в помощ на водача - активен спирачен асистент, функция HOLD срещу самопотегляне на автомобила, електрическа паркинг спирачка, асистент за потегляне по наклон, аудио система с дигитално радио, камера за заден ход и дисплей в централното огледало, полуавтоматичен климатик TEMPMATIC, асистент срещу страничен вятър, асистент за поддържане на пътната лента, … От съображения за икономия на енергия липсва само емблематичната информационно развлекателна система MBUX.Пробегът с едно зареждане при eSprinter, измерен по цикъла WLTP, деклариран от производителя е 120 км или 160 км в зависимост коя от двете батерии е избраната, от пътните и атмосферните условия, от стила на шофиране…

След първия БГ тест на eSprinter, проведен от КАМИОНИ, може да се каже при идеални условия - температури на околната среда от около 25 градуса по Целзий, може да се каже, че това е повече от реално. При теста, стартиран със 100% заредена батерия, eSprinter измина 130 км – основно в градски и крайградски трафик, като по 12-те километра на Северната скоростна тангента на София бе тестван на максималната скорост от 120 км/ч. Средната скорост по време на теста бе 31 км/ч, средният разход – 28 кВтч/100 км.Оставащият заряд в батерията позволяваше пробег от още 28 км или общо 158 км. Това прави модела изключително ефективен за бизнеса, а дневните градски логистични и дстрибуторски задачи са изпълними с едно зареждане на батерията.

Батериите на eSprinter могат да се дозареждат бързо по време на работа. Бавното зареждане от 0 до 100 % в зависимост от капацитета на тяговия акумулатор и зарядното устройство е 6 или 8 часа. Стандартното AC зареждане е при 7,4 кВт, а DC – при 20 кВт. еSprinter опционално може да бъде снабден с оборудване за бързо зареждане. С него батерията се зарежда от 10% до 80% за около 25 минути със зарядно устройство DC – 80 кВт. Mercedes-Benz предлага и зарядно устройство еBox за всичките си електрически модели. Заводската гаранция на батерията е 8 години или 160 000 км.Гаранция за постигане на максимален пробег с едно зареждане е силовата линия на модела, както показа тестът. Освен, че има три режима на настройка – С, Е и Е+, тя позволява четири нива на интензивност на рекуперацията на енергия - D--, D-, D и D+. Водачът може да ги избира и задава от по всяко време, както на място, така и в движение, от пера на кормилната колона.Функция позволява дозиране на разхода на енергия и освен, че допринася за намаляване на разхода, позволява автомобилът да се шофира по-динамично. Термопомпа се грижи за охлаждането и отоплението, което щади батерията.

Лъчезар АПОСТОЛОВ

Повече за впечатленията от теста на eSprinter – в септемврийския брой на списание КАМИОНИ – на хартия и онлайн – на transport-press.bg

<< Обратно към новините