Зареден и готов: Електрическият Mercedes-Benz eActros влиза в серийно производство

30.06.2021

Зареден и готов: Електрическият Mercedes-Benz eActros влиза в серийно производство

На 30 юни 2021 Mercedes-Benz Trucks представи премиерно първия си изцяло електрически задвижван товарен автомобил за тежка дистрибуция – eActros, чието серийно производство започва от октомври тази година. eActros предлага пробег до 400 км и ще се лансира първоначално в 12 европейски държави

[✕]


 

Премиерата на eActros е логична и очаквана. Mercedes-Benz Trucks представи за първи път концепция на този автомобил, предназначен за тежка дистрибуция, още през 2016 г. на изложението IAA в Хановер през 2016, а през 2018 г. започнаха практическите тестове на десет прототипа eActros в сътрудничество с клиенти в Германия и други европейски страни. Целта на този т-нар. „eActros Innovation Fleet“ беше да се пусне на пазара готов продукт през 2021 г. И ето това става. Премиерата на eActros е част от дългосрочната програма на Daimler Trucks до 2039 г. да предлага на пазара само CO2 неутрални превозни средства.

„Разработката на eActros се фокусира върху партньорството с нашите клиенти. Всичко, което научихме по време на тестовете, бе взето предвид в серийното производство. В сравнение с прототипите няколко характеристики като пробег, мощност на задвижване и безопасност са значително подобрени в модела за серийно производство", обясни по време на дигиталната пресконференция Андреас фон Валфелд, ръководител отдел „Маркетинг, продажби и услуги“ в Mercedes-Benz Trucks.

В технологичното сърце на eActros е задвижващият агрегат с два интегрирани електромотора заедно с двускоростна трансмисия. еActros се движи тихо и безшумно, управлява се много лесно и е с отлична динамика – поне така сме тествали при предсерийните eActros и сме сигурни, че това ще е така и в серийно произведените. Тихото и без емисии електрическо задвижване означава, че камионът може да се използва и за нощни доставки и влизане във вътрешните части на градове със забрани за шофиране на дизелови превозни средства.eActros e камион тип шаси кабина и се предлага в два варианта – с общо бруто тегло до 19 тона в конфигурация 4х2 и с общо бруто тегло до 27 тона в конфигурация 6х2. eActros може да се поръча с три или четири пакета батерии, като всеки пакет осигурява капацитет от около 105 kWh. При четири пакета батерии това дава капацитет от 420 kWh и така пробег до 400 километра е реалистичен. Полезният товар е около 10,6 тона при двуосен eActros, и между 16,6 и 17,7 тона за триосен вариант.
 

Триосният вариант може да е и като влекач с полуремарке и в този случай общото бруто тегло на композицията ще е до 40 тона. Mercedes-Benz ще представи такъв вариант през следващата година.

eActros може да се зарежда с мощност до 160 kW на бърза зарядна станция с 400A, като трите пакета батерии се нуждаят от малко повече от 1 час, за да се заредят от 20 до 80%.

Електрическият камион се отличава с висока степен на цифровизация и свързаност. Това важи и за безопасността на превозното средство. eActros може да бъде оборудван с повечето нови системи, представени в последното поколение на Actros с конвенционален дизелов двигател. Това са стандартно инсталирани системи като MirrorCam, Sideguard Assist S1R или петото поколение Active Brake Assist (ABA) с разпознаване на пешеходци. Специално внимание е обърнато и на предизвикателствата, свързани с електрическите превозни средства и вградените в тях системи за високо напрежение.

От октомври 2021 г. серийният модел на eActros ще се произвежда в най-големия завод за сглобяване на товарни автомобили на Mercedes-Benz Trucks във Вьорт, Германия. Там през последните месеци се извършва интензивна подготовка на процесите, като това включва изграждането на нова поточна линия. Първоначално серийният eActros ще бъде достъпен в Германия, Австрия, Швейцария, Италия, Испания, Франция, Холандия, Белгия, Великобритания, Дания, Норвегия и Швеция. След това ще бъде лансиран и на други пазари в Европа.

Очаквайте скоро допълнителна техническа информация за eActros и как Mercedes-Benz планира да подпомогне клиентите си в прехода към електрическата мобилност.


 

<< Обратно към новините