Scania за пети път с титлата Зелен камион

16.06.2021

Scania за пети път с титлата Зелен камион

За пета поредна година Scania спечели титлата Зелен камион. Престижната тестова надпревара се организира от две водещи немски списания и се утвърди като световен шампионат по ефективност при камионите за транспорт на дълги разстояния.

[✕]„Изключителен успех“ и „стойност за клиента“ – така определя постижението Стефан Дорски, старши вицепрезидент на компанията и ръководител на Scania Trucks. „Да си победител в този тест пет поредни години е подвиг, който не би трябвало да е възможен, но ние го постигнахме. Считам го като най-доброто доказателство за това как технологията на задвижването на Scania подкрепя нашите клиенти в техните постоянни усилия да постигнат най-добрата цялостна оперативна икономика“, коментира той.

Тестът Зелен камион се организира от немските специализирани списания Trucker и Verkehrs-Rundschau, като конкуренцията през 2021 г. е не по-малко напрегната от колкото през предишните години. В надпреварата участват композиции с общо тегло от 32 тона и мощност на двигателя на влекача до 430 к.с. Маршрутът е предварително планиран. Той е северно от Мюнхен с дължина 360 км.

През тази година Scania участва с влекач R 410, който постигна невероятен резултат по време на теста: среден разход от 23,53 л на 100 км и най-висока средна скорост измежду участниците - 80,60 км/ч. Постижението впечатлява и заради предизвикателния хълмист терен на трасето.

Тестът се провежда при съблюдаване на стриктните правила на движение по обществени пътища. Маршрутът е комбинация от магистрали и селски пътища. Факторите, които могат да повлияят на резултатите - като трафик и метеорологични условия, се компенсират с коефициент, получен чрез използването на референтна композиция. Всички камиони са с еднакви гуми – като марка, модел, износване и налягане.

„Възможността да предлагаме най-ефективните камиони е не само част от ДНК-то на Scania, това към което винаги се стремим, но и изключително важно в борбата с изменението на климата и постигане на нашите амбициозни научно обосновани цели - казва още Стефан Дорски. - Въпреки че електрификацията е на път, ние се нуждаем от най-ефективните двигатели с вътрешно горене, за да постигнем целите на Парижкото споразумение, с което Scania се ангажира.“

Тестовете за пресата са изключително важен фактор за Scania, в процеса на разработване на камионите. Както и от огромно значение за потенциалните купувачи на камиони, тъй като тестовете за пресата и оценките на независимите журналисти, всъщност са най-подходящата информация за потребителите, смятат в Scania.

„Някои хора биха казали, че камионите за подобни тестове са „подготвени“, но това не е така - уточнява Дорски. - Те са обикновени камиони, точно като тези, които нашите клиенти могат да поръчат. Както при Зелен камион, така и при други тестове на пресата е, победителите от Scania са същите камиони, които нашите клиенти използват в ежедневните си операции.“

<< Обратно към новините