МРРБ изпраща за проверка 84 проекта за укрепване на свлачища

02.06.2021

МРРБ изпраща за проверка 84 проекта за укрепване на свлачища

84 проекта за укрепване на свлачища ще бъдат изпратени за задълбочена проверка от АДФИ и НАП, информира министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

[✕]Министър Комитова оповести резултатите от извършена проверка на работата на Автомагистрали ЕАД за група обекти, свързани със свлачища, срутища и укрепване на пътни платна. Регионалният министър съобщи, че проверката, която е само по документи, е направена след множество медийни запитвания и въпроси от комисията „Манолова“ в 45-то Народно събрание. Като последен етап от нея на 31 май са били поканени всички фирми, получили средства въз основа на договори с Автомагистрали ЕАД за тези обекти, но нито една фирма не е дошла на срещата, обясни министърът.
 
През септември 2019 г. с правителствено постановление 430 млн. лв. са отпуснати целево от държавния бюджет за решаването на тези остри и наболели проблеми. Те са постъпили в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и от там – в Агенция „Пътна инфраструктура“. На 23.10.2019 г. АПИ сключва общ рамков договор с Автомагистрали ЕАД за тези обекти на стойност 474 млн. лв. без ДДС. По силата на този договор АПИ превежда 221 млн. лв. в края на 2019 г. на Автомагистрали ЕАД, която от своя страна сключва договори с 25 фирми за общо 188 млн. лв. без ДДС за 84 обекта. В тези договори страните са се споразумели да изготвят проекти за конкретните обекти, да се наемат техника и да се доставят материали за бъдещите строежи. Сроковете им са 2 години и приключват в края на 2021 г.
 
От всички 84 обекта е изпълнен един – срутището до Рилския манастир, за което са похарчени около 6 млн. лв., съобщават от МРРБ. Останалите 182 млн. лв. все още се намират във фирмите подизпълнители. Другите 83 обекта към днешна дата се намират във фазата на проектирането, обяви министърът. Това включва поправка на кадастрална карта, изработване на подробни устройствени планове, идейни проекти, технически проекти, след което издаване на разрешение за строеж, но без строителство.
 
Все още няма нито едно разрешение за строеж. Очакваме след около 20 дни да има още едно такова.  За останалите проекти, които са в много напреднала фаза, очакваме този процес да продължи до 5 години. Натъкнахме се на следния парадокс. В края на 2021 г. сроковете изтичат, парите се намират в 25 фирми, а дейностите, които е трябвало да бъдат изпълнени, си остават в далечното бъдеще, подчерта Комитова.

 

<< Обратно към новините