Печатайте изгодно документи в движение с мобилните принтери на Brother.

Новият IVECO T-WAY – тежката артилерия

13.05.2021

Новият IVECO T-WAY – тежката артилерия

IVECO T-WAY беше представен онлайн в края на април. При представянето му Томас Хилзе, президент за марката IVECO, окачестви новия модел като красавицата и звярът в едно. Защото хем е елегантен и красив, хем е проектиран за най-тежки задачи в най-екстремни условия. Ето какво е новото в новия T-WAY

[✕]

Новият T-WAY заменя TRAKKER в гамата на IVECO. Сега вече производителят от Торино предлага пълна и обновена гама за извънпътни транспортни задачи с новите IVECO T-WAY и IVECO X-WAY.

Ако се чудите защо моделът се нарича T-WAY - „T“ идва от TOUGH (здрав, як), т.е. това е автомобил, проектиран и конструиран за здравина и надеждност. Това даде повод на Томас Хилзе, президент за марката IVECO, да каже по време на представянето: Ако седнете зад волана на T-WAY, нямайте милост към него и не го жалете.


Здрав и як

IVECO T-WAY има висока проходимост, здравина и устойчивост на усукване. Той наследява от своите предшественици здравината на стоманеното шаси от профили с дебелина 10 мм с устойчивост на огъващ момент (RBM) от 177 kNm. Предният мост е с максимална товароносимост 9 тона, а задният мост стандартно е  с редукция на главините. Новото усилено задно окачване за тандемните мостове оптимизира теглото на автомобила и подобрява характеристиките за извънпътна проходимост с по-голям пътен просвет и по-добър ъгъл на заден надвес. 

IVECO T-WAY се задвижва от 13-литровия двигател Cursor 13 на IVECO, чиято максимална мощност е 510 к.с. Това надвишава с 10 к.с. максималната мощност, предлагана към момента от Trakker. За по-леки конфигурации е наличен и двигател Cursor 9.

Моделите са оборудвани с 12- и 16-степенна автоматизирана предавателна кутия HI-TRONIX, която е допълнена и с нови функции, специално предназначени за извънпътни приложения. Те включват функция за подпомагане на потеглянето по стръмни наклони (Hill Holder), режим на „люлеене“, предназначен за възстановяване на сцеплението при хлъзгав терен, и пълзящ режим за свръхниска скорост на придвижване. При движение по пътищата системата за поддържане на постояна скорост IVECO HI-CRUISE допълнително повишава ефективността на трансмисията. Тя включва превключване на предавките с предвиждане, круиз контрол с предвиждане и функция Eco-Roll, която използва инерцията на автомобила при спускане по наклон. С тези нови алгоритми HI-TRONIX осигурява отлична стратегия за превключване на предавките за всяко приложение.

 

Продуктивен и ефективен

Гамата IVECO T-WAY се отличава множество нови функции, по-малко собствено тегло и нови телематични функции и цифрови услуги.

За случаите, когато има нужда от задвижване на всички колела, но то се ползва рядко, е налице хидростатичното задвижване HI-TRACTION. То се предлага за модели 6x4 с твърдо и съчленено шаси, работи при скорости до 25 км/ч и се активира автоматично, за да осигури допълнително сцепление чрез хидравлично задвижване на предните колела. Хидростатичното задвижване осигурява предимства по отношение на разхода на гориво и полезния товар в сравнение с класическото задвижване на всички колела и е по-евтин вариант.

Собственото тегло е намалено с 325 кг в сравнение с моделите Trakker благодарение новата конструкция на тандемната опора на задните мостове, която сега е изработена от монолитна отливка.

Още с обявяването на S-WAY видяхме добрите възможности за свързване, предлагани от IVECO, чрез IVECO стандартно вградения комуникационен модул. Той е вграден и при T-WAY.  Системата за свързаност осигурява дистанционна диагностика и превантивна/прогнозна поддръжка и позволява на мениджърите на автопарка да следят дистанционно работата на всеки автомобил по всяко време. Освен това портфолиото от услуги със свързаност IVECO ON се разширява непрекъснато.

 

Разнообразен и удобен за преоборудване

От IVECO прогнозират, че T-WAY ще се превърне в любимец на производителите на специализирани каросерии заради изключителната си гъвкавост. Той се предлага като във вариант шаси-кабина, така и като влекач. Колесните комбинации и задвижванията са разнообразни - задвижване на част от колелата при моделите 6x4 – влекачи и шаси-кабини, и при моделите 8x4 шаси-кабина, както и задвижване на всички колела при моделите 4x4 и 6x6 – влекачи и шаси-кабини, както и при версиите 8x8 шаси-кабина. Гамата със задвижване на всички колела е разширена с нови модели с 4-, 4,2- и 4,5-метрови междуосия, които могат да транспортират специални товари без модификация на шасито.

Новата архитектура на електрическата и електронната система HI-MUX е напълно съвместима с последното поколение системи за контрол. Новата гама силоотводи включва нов високопроизводителен силоотводен вал (тип „междинен“), който осигурява въртящ момент до 2300 Nm. 

Тази гъвкавост и всеобхватност на гамата и богатият избор от варианти правят IVECO T-WAY подходящ камион за всякакви видове приложения дори когато те изискват сложно преоборудване със специализирани каросерии.

 

Комфорт и безопасност

Новият дизайн и удобства на кабините вече са познати от моделите S-WAY и X-WAY. Кабината на IVECO T-WAY е налична в две версии – къса кабина AD и дълга кабина AT със стандартен или висок покрив – тя е фокусирана върху функционалността – подобрена видимост, предпазване от прах и нечистотии и опростяване поддръжката и ремонта. Цялата зона на водача е проектирана така, че да осигури практичност и удобство.Безопасността на водача е от първостепенно значение в тежките условия, в които обикновено ще работи IVECO T-WAY. Камионът предлага характеристики за безопасност, които далеч надхвърлят изискванията за типово одобрение на автомобила. Новата спирачна система с предни спирачни дискове при моделите с частично задвижване на колелата, задни дискови спирачки и EBS система подобряват безопасността на водача. Наред с това всички модели разполагат с нови усъвършенствани системи за подпомагане на водача (ADAS), които включват електронен контрол на стабилността и предупреждение за напускане на пътната лента.

 

Пълна обновена гама

С обявяването на T-WAY IVECO обнови изцяло гамата си от тежкотоварни камиони. Моделите с висока проходимост IVECO T-WAY и IVECO X-WAY предлагат решения за всякакви извънпътни приложения – и по-леки, и изключително тежки. IVECO S-WAY е тежкотоварният модел за транспорт на дълги разстояния, а IVECO S-WAY Natural Power е лидерът в камионите, работещи с природен газ, като осигурява пробег до 1600 км с едно зареждане с втечнен природен газ.

Очаквайте началото на юни, когато IVECO ще обяви и още новости, свързани с гамите Daily и S-WAY.

<< Обратно към новините