Новият Ford Transit Custom идва през 2023 г. и с електрическа версия

16.03.2021

Моделът ще се произвежда от Ford Otosan в Коджаели

Новият Ford Transit Custom идва през 2023 г. и с електрическа версия

​​​​​​​От Ford of Europe обявиха, че следващото поколение на средния ван Ford Transit Custom ще има изцяло електрически модел в допълнение към хибридите, меките хибридни и версиите с конвенционални двигатели. Очаква се то да излезе на пазара през 2023 г.

[✕]Новата гама, която включва лекотоварния еднотонен Transit Custom и пътническия Tourneo Custom влиза в производство през първата половина на 2023 г. От самото начало ще се предлагат изцяло електрически версии на двата модела, като част от най-широката гама Transit Custom, предлагана някога на европейските клиенти.

Всички версии на следващото поколение Transit Custom ще бъдат създадени от Ford Otosan - съвместното предприятие на Ford с Koç Holding, базирано в турския град Коджаели, където е домът на гамата Ford Transit.

„Следващото поколение гама Transit Custom, включващо и изцяло електрически версии, ще засили позицията на Ford като водеща марка при лекотоварните автомобили в Европа“, казва Стюарт Роули, президент на Ford of Europe. „Transit Custom е бижуто в нашата корона от лекотоварни автомобили и ключов фактор в стремежа ни да ги развиваме, като продължаваме да създаваме устойчив и печеливш бизнес в Европа, насочен към електрифицирано бъдеще“, допълва той.

През февруари 2021 г. от Ford заявиха, че цялата гама от лекотоварни превозни средства ще включва модели с нулеви емисии - изцяло електрически или хибридни до 2024 г. Очакванията са с две трети от продажбите на лекотоварни автомобили Ford до 2030 г. да бъдат на изцяло електрически или плъг-ин хибридни модели.

Във Ford обаче са наясно, че в преходния период не всички клиенти ще преминат от конвенционалния двигател с вътрешно горене към изцяло електрически модели изведнъж. За това гамата от меки хибриди и плъг-ин хибриди е от съществено значение и ще продължи да бъде значителна част от следващото поколение на Transit.

Непрекъснатият растеж в бизнеса на Ford с автомобили за работа е ключов за европейската рентабилност на марката. Той се крепи на нови продукти и услуги, разширена мрежа от партньори за трансформации на автомобили за работа и на стратегическия съюз на Ford с Volkswagen. Съвместно предприятие Ford Otosan пък осигурява икономично ефективни разработки и захранване на пазара с автомобили.

„Днес започваме поредната стратегическа инвестиция, която помогне за формирането на бъдещето на автомобилната индустрия. Нашите заводи в Коджаели ще бъдат трансформирани в първият и единствен в Турция интегриран производствен център за сглобяване на електрически превозни средства и батерии. Ние разглеждаме тази нова инвестиция, която ще продължи повече от десетилетие и като перспективен стратегически ход. Благодаря на Ford Motor Company за доверието им към Турция и Ford Otosan, които направиха тази важна инвестиция възможна“, казва Али Коч, президент на Ford Otosan и заместник-председател на борда на директорите на Koç Holding.

Ford изпрати 2020 г. за шести пореден път като лидер в продажбите на лекотоварни автомобили в Европа. Тенденцията продължава и през 2021 г., като Ford запазва позицията си на континента на най-продаваната марка в сегмента. Важна за растежа в бизнеса на Ford с лекотоварни превозни средства е изградената екосистема от свързани услуги, съвместно разработени с клиенти и предназначени да подобрят бизнеса на потребителите на продуктите на марката. Тук влизат услуги за свързаност, ъптайм и услуги за производителност. FordPass Pro е за автопаркове с до пет превозни средства. Ford Fleet Management е създадена от Ford и ALD Automotive през миналата година, за да се увеличи производителността на автопарка на клиенти, търсещи начин да държат автомобилите си винаги на път.

Новата инвестиция е положителна новина и за другите производствени мощности на Ford в Европа, както и за европейската и турската мрежа от доставчици, предоставящи компоненти за следващото поколение на Transit Custom. Производствените мощности на Ford ще осигуряват модерни високотехнологични дизелови двигатели от Дагенхам, Великобритания и трансмисии от Кьолн. Повече от 100 доставчици от Турция ще предоставят компоненти за новия модел.

„Партньорствата, като нашето съвместно предприятие Ford Otosan, са ключови фактори за бъдещия успех на Ford of Europe. Ние се ангажираме да достигнем нашите 6 процента марж на оперативна печалба като част от плана на Ford“ - каза Роули. Връзката между Koç Holding и Ford датира от 1928 г. и днес Ford Otosan е водещата компания в турската автомобилна индустрия и едно от най-старите и най-успешни съвместни предприятия в световната автомобилна индустрия. Съоръженията на Ford Otosan в Коджаели са отворени през 2001 г., а от 2004 г. това е водещият завод на Ford за производство на гамата Ford Transit Custom и на големия двутонен Transit.

Гамата Ford Courier се произвежда в асемблиращия завод Йеникой на Ford Otosan, който също се намира в Коджаели. Общо около 85% от продажбите на цялото семейство Transit са произведени от Ford Otosan в Турция. През миналия декември Ford Otosan заяви, че планира да инвестира над 2 милиарда евро за увеличаване на производството и за осигуряване на капацитет за сглобяване на превозни средства и батерии в Коджаели, като очаква това да увеличи заетостта с около 3000 души.

<< Обратно към новините