Печатайте изгодно документи в движение с мобилните принтери на Brother.

IVECO пусна първата станция за биометан в Торино

16.03.2021

IVECO пусна първата станция за биометан в Торино

Бензиностанцията на Strada delle Cascinette в Торино, Италия, беше отворена преди година в резултат на сътрудничеството на IVECO с ENGIE - партньори, към които се присъедини и VULCANGAS.

[✕]


 

Те ще работят заедно за декарбонизиране на транспортния сектор. Сега с напълването на резервоара на камион IVECO S-WAY NP с био-LNG, това стана първата бензиностанция в Северозападна Италия, която доставя биометан. Биометанът ( Bio LNG и Bio-CNG) е 100% зелено гориво, произведено в Италия.

Биометанът, предлаган в бензиностанцията, се произвежда в завод в провинция Лоди, където се пречиства и втечнява. Доставяйки това възобновяемо гориво, станцията (регистрирана в GSE за екологично устойчива), се превръща в последното звено на 100% верига за доставка на зелена енергия.

Томас Хилзе, бранд президент на IVECO, заяви: „Тук е транспортът с нулеви емисии. С IVECO S-WAY NP ние разполагаме с технологията за постигането му, а от днес имаме и доставка на биометан. Производството и доставките на това възобновяемо гориво нарастват бързо и повече станции като тази ще се включат. Процесът се ускорява и много скоро в Италия ще можем да се движим на LNG без вредни емисии."

Открита през февруари 2020 г., станцията покрива площ от 5000 м2. Разположена е в рамките на производствената база на CNH на Strada delle Cascinette в стратегическия район на изток от Торино, който е пресечна точка в транспортната мрежа (магистрали и околовръстни пътища) и е в непосредствена близост до седалището на IVECO ORECCHIA, представителството на IVECO, обслужващо провинция Торино и долината на Аоста.

Станцията е предназначена главно за тежкотоварни автомобили и разполага с два диспенсъра за втечнен природен газ и четири за CNG (сгъстен природен газ), както и място за зареждане на електрически превозни средства, захранвано от фотоволтаична система на покрива. В сравнение с дизела, LPG или традиционните горива, втечненият природен газ (LNG) намалява праховите частици (PM) с 95%, азотния диоксид (NO2) с 90% и съществено намалява емисиите на CO2.

Биометанът е гориво без въглерод, практически без въздействие върху околната среда. Първото зареждане с био-LNG в Пиемонт - което беше възможно благодарение на активното участие на цялата верига на доставки - беше излъчено във видео стрийминг като виртуално събитие, на което присъстваха Фабрицио Буфа, мениджър на IVECO Италия за алтернативни задвижвания, Матио Бонвойсин, директор на бизнес централата за централно отопление и електрозахранване в ENGIE Italia и Андреа Боси, мениджър ключови акаунти във Vulcangas.

IVECO S-WAY NP, напълнено с био-LNG на станцията, е тестово превозно средство, предоставено от IVECO ORECCHIA, и достъпно за клиенти, които могат да тестват зеленото гориво. По време на събитието, организирано в сътрудничество с CIB - Consorzio Italiano Biogas, партньорите взеха участие в уеб семинара „Енергийният преход продължава: Първата стъпка е биометанът“. Той беше фокусиран върху бъдещето на това възобновяемо гориво - и по-специално на био LNG, както и за разработването на нови стратегии, насочени към подобряване на устойчивостта в транспорта.

<< Обратно към новините