Пробити са двете тръби на тунел Железница

02.03.2021

Пробити са двете тръби на тунел Железница

През септември ще бъде пуснато движението в двете посоки в новия тунел Железница на АМ Струма и в целия участък от Благоевград до Симитли.

[✕]Тунел Железница на АМ Струма е най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас. Той е с две отделни тръби за движение в посока, като дължината на всяка е около 2 км, а широчината на пътното платно - 8,50 м, с по две активни ленти за движение и тротоари.

Изграждането на тунела започна през октомври 2019 г. На обекта се работи без прекъсване и към момента повече от половината от строителните дейности вече са изпълнени. Първичната облицовка на съоръжението е готова – осъществена е така наречената „сбойка“ на двете тръби и тунелът е прокопан. Започна полагането и на вторичната облицовка.

Тунелът се изгражда по нов австрийски метод и ще бъде с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, аварийни SOS кабини, аудио и радио оповестяване, електронна система за контрол на достъпа. Тунелът ще има пълен набор обслужващи съоръжения, включително подземно водохранилище с обем от 240 куб. м вода за противопожарни цели и площадка за хеликоптер на южния портал.

Проектът за строителството на тунел Железница се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020 г.

<< Обратно към новините