Daimler Truck и Volvo Group завършиха сделката за предприятие за горивни клетки

02.03.2021

Daimler Truck и Volvo Group завършиха сделката за предприятие за горивни клетки

Двете компании завършиха сделката за сформиране на предварително обявеното съвместно предприятие за производство на горивни клетки.

[✕]


 

Volvo Group е придобила 50 процента от партньорските дялове в съществуващите Daimler Truck Fuel Cell GmbH & Co. KG за приблизително 6,3 милиарда шведски крони (около 0,6 милиарда евро).

Амбицията е новото съвместно предприятие да стане водещ световен производител на горивни клетки и по този начин да помогне на света да направи важна стъпка към неутрален, по отношение на климата, и устойчив транспорт до 2050 г. Daimler Truck AG и Volvo Group са се договорили да преименуват компанията на cellcentric GmbH & Co. KG.

Съвместното предприятие ще разработва, произвежда и предлага на пазара системи с горивни клетки с основен фокус за използване в тежкотоварни камиони, както и в други приложения. Основна цел на Daimler Truck AG и Volvo Group е да започнат тестове с клиенти на камионите с горивни клетки след около три години, и да влязат в серийно производство през втората половина на това десетилетие.

Volvo Group и Daimler Truck AG имат еднакви интереси в съвместното предприятие, но продължават да бъдат конкуренти във всички други области, например технологията на превозните средства и интеграцията на горивни клетки в камионите.

През ноември 2020 г. Volvo Group и Daimler Truck AG подписаха обвързващо споразумение за съвместното предприятие. Предварително необвързващо споразумение беше подписано през април същата година.

<< Обратно към новините