Министър Аврамова: Предвидени са над 1,4 млрд. лв. за енергийна ефективност

01.03.2021

Министър Аврамова: Предвидени са над 1,4 млрд. лв. за енергийна ефективност

Предвидени са над 1,4 млрд. лв. за енергийна ефективност на жилищни сгради, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

[✕]Вече приключва Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, която е успешна и има както социален, така и икономически и екологичен ефект. Огромен е интересът към новата програма, която сме заложили в Националния план за възстановяване и устойчивост, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.
 
Министър Аврамова напомни, че са предвидени над 1,4 млрд. лв. за жилищни сгради. Тази ос от Плана ще стартира с вече подадените проектни предложения на собствениците, които са положили усилия и са подали документи в Българската банка за развитие, както и по Оперативна програма Региони в растеж. Новото е, че ще могат да кандидатстват и еднофамилни сгради.
 
Петя Аврамова обяви, че магистрала Хемус е топ приоритет за правителството и е безкрайно необходима за развитието на Северна България и за привличане на инвестиции. 2024 г. е срокът за завършване на всички участъци. Усилено се работи и по АМ Струма - през март се очаква да бъде пробит тунел Железница. Работи се и по трасето преди тунела – на големия виадукт, който се изгражда чрез потактово избутване, за да не се затваря движението под него.
 
До края на тази година трябва да завърши строителството на отсечката Калотина – Драгоман от АМ Европа. Изграждането на чакания от Северозападна България път Видин – Ботевград върви с добри темпове, коментира още министърът.
 
Вече имаме около 225 свлачища с изградени контролно-измервателни системи, каза министър Аврамова и добави, че в момента МРРБ изпълнява проект за монтаж на такива системи на още 26 регистрирани свлачища. За срутищата ще се направи пилотен монтаж на датчици на големи скални маси.

<< Обратно към новините