Кристиан Левин е новият изпълнителен директор на Scania от 1 май 2021 г.

23.02.2021

Кристиан Левин е новият изпълнителен директор на Scania от 1 май 2021 г.

Бордът на директорите на Scania назначи Кристиан Левин за нов главен изпълнителен директор и президент на Scania, считано от 1 май 2021 г.

[✕]Понастоящем Левин е главен оперативен директор на TRATON GROUP, отговорен за R&D и обществените поръчки. Той ще остане член на Изпълнителния съвет на TRATON SE в допълнение към новата си длъжност.
Хенрик Хенриксон напуска Scania след 23 години, и след повече от пет години като главен изпълнителен директор и президент, както и член на Изпълнителния съвет на TRATON, за да се присъедини към ново начинание - H2 Green Steel.

Изпълнителният директор на TRATON Матиас Грюндлер: „Съжаляваме, че Хенрик Хенриксон напуска Scania и семейството на TRATON. За щастие не можехме да искаме по-подходящ наследник от Кристиан Левин. Неговият опит и познания, както за бизнеса, така и за Scania са огромни, ще защитят стремежа на компанията към устойчивост и ще ускорят пътя към трансформация."

Кристиан Левин се присъединява към TRATON SE през 2019 г. Започва кариерата си в Scania през 1994 г. като стажант и оттогава е заемал няколко ръководни длъжности. Левин има много широк международен професионален опит и притежава магистърска степен по машиностроене от Кралския технологичен институт в Стокхолм. Преди да се присъедини към TRATON, той е изпълнителен вицепрезидент и ръководител продажби и маркетинг в Scania. Като главен оперативен директор на TRATON GROUP, отговаря за научноизследователската и развойна дейност и обществените поръчки, ключови фактори в глобалната стратегия на TRATON.

„За мен е огромна чест да стана изпълнителен директор на Scania, компанията, която оказа толкова голямо влияние върху живота и кариерата ми. С екипа ни в Scania ще работя усилено, за да стимулирам допълнително преминаването към устойчива транспортна система. Като силна марка на TRATON GROUP, ние ще продължим успешната работа на Хенрик и ще създадем свят на мобилност, който е по-добър за бизнеса, обществото и околната среда“, каза Кристиан Левин, главен оперативен директор на TRATON GROUP, назначен за президент и главен изпълнителен директор на Scania.

Гунар Килиан, член на борда на отдел „Човешки ресурси и камиони и автобуси“ във Volkswagen AG, коментира: „Хенрик Хенриксон беше невероятна движеща сила за устойчивост в един труден бизнес и оказа влияние върху целия бранш на тежкотоварните превозни средства. Кристиан Левин не само има задълбочени познания за света на Scania, но също така споделя и гледната точка на групата, тъй като през последните две години ръководи глобалните ни операции като наш главен оперативен директор. Той наистина е много достоен наследник на Хенрик. Благодарим на Хенрик Хенриксон и му пожелаваме всичко най-добро в новото му начинание.

<< Обратно към новините