Идва новият електрически Opel Combo-e Life

18.02.2021

 Идва новият електрически Opel Combo-e Life

Opel представи новия си напълно електрически модел Combo-e Life, ориентиран към хора с активен стил на живот в ежедневието и свободното време - LAV (Leisure Activity Vehicle).

[✕]Малкият пътнически ван Combo-e Life се предлага с една или с две плъзгащи се странични врати, както и в стандартен вариант с обща дължина 4,4 метра или във версия XL с дължина 4,75 метра. И в двата случая има възможност за избор между пет или седем места.

В зависимост от профила на шофиране и външните условия, новият Combo-e Life може да измине до 280 километра (WLTP1) с едно зареждане на своята литиево-йонна акумулаторна батерия с капацитет 50 кВтч. До 80% от заряда на батерията може да бъде възстановен за около 30 минути на подходяща обществена зарядна станция. Новият Opel Combo-e Life може да тегли прикачен товар с тегло до 750 кг, като има възможност за добавяне на електронна система за контрол на стабилността на ремаркето TSC (Тrailer Stability Control).

Благодарение на максималната мощност от 100 кВт (136 к.с.) и максималният въртящ момент от 260 Нм на изцяло електрическото задвижване на новия модел, Combo-e Life е подходящ и за по-дълги разстояния в извънградски условия. В зависимост от варианта, новият LAV модел ускорява от нула до 100 км/ч само за 11,2 секунди, а максималната скорост от 130 км/ч (с електронно ограничение) прави Combo-e Life подходящ и за пътуване по магистрала. Усъвършенстваната рекуперативна функция на спирачната система с възможност за избор на два режима увеличава допълнително ефективността на задвижването и позволява удължаване на автономния пробег.

Акумулаторната батерия съдържа общо 216 литиево-йонни клетки, комплектовани в 18 модула. Те са поместени в пространството под пода на каросерията между между предния и задния мост, така че да не се нарушава обемът и функционалността на пътническото отделение. Това разположение на акумулаторната батерия води и до значително снижаване на центъра на тежестта на автомобила, което има благоприятно отражение както върху стабилността при страничен вятър, така и върху поведението в завой, спомагайки за допълнително удоволствие от шофирането.

Combo-e Life е подготвен за използване на различен вид зарядни станции, енергийни инфраструктури и възможности за зареждане – от стенни зарядни модули (Wallbox) през обществени бързозарядни станции до домакински кабел за зареждане от битов контакт при необходимост. При използване на обществена зарядна станция със 100 кВт, времето за възстановяване на 80% от капацитета на акумулаторната батерия с 50 кВтч е едва около 30 минути. В зависимост от пазара и от изградената зарядна инфраструктура, Combo-e Life се предлага серийно с мощно трифазно зарядно устройство с мощност 11 кВт или с еднофазно бордово зарядно устройство със 7,4 кВт.

Моделът разполага с пълната гама технологии и асистиращи системи: HDC (Hill Descent Control), асистента за поддържане на лентата за движение LKA (Lane Keep Assist) и предупреждението за сънливост и умора на водача DA (Drowsiness alert) до функцията за разпознаване на пътни знаци TSR (Traffic Sign Recognition) и предупреждението за сблъсък с превозното средство отпред FCA (Forward Collision Alert) с функции за защита на пешеходците и за автоматично аварийно спиране АЕB (Automatic Emergency Braking).

Изключително полезна при извършване на маневри при паркиране е видеокамерата за заден ход PRW (Panorama Rear View) с панорамна картина, която разширява полезрението на водача в зоните зад и встрани от автомобила. При нужда от допълнително сцепление за движение върху кален, песъчлив или заснежен терен, оборудването на Combo-e Life може да се допълни с електронната система за контрол на сцеплението IntelliGrip.

Opel предлага новия Combo-e Life в две дължини на каросерията (4,40 м и 4,75 м в XL варианта) и в пет- и седемместна версия, което го прави изключително привлекателна възможност за фирмите за таксиметрови превози. По-късият петместен вариант предлага багажно пространство от поне 597 литра (850 литра при по-дългата версия). Със сгънати задни седалки, мултифункционалният модел демонстрира почти „лекотоварни” качества – в този случай багажният обем на късата версия се увеличава повече от тройно до 2126 литра, а вариантът с дълга каросерия побира цели 2693 литра. Освен това, предлаганата като допълнително оборудване сгъваема седалка на пътника до водача се прибира наравно със задните седалки, увеличавайки полезната дължина на товарното пространство достатъчно, за да позволи транспортирането дори на дъски за сърф. И при двата варианта има възможност за избор между стандартната обща седалка на втория ред с разделяне в отношение 60/40 или три индивидуални седалки, чиито механизъм позволява много удобно сгъване откъм багажника. Панорамен покрив с електрически задвижван сенник и отделение за вещи на тавана са част от атрактивното оборудване.

Мултимедийните системи Multimedia Radio и Multimedia Navi Pro се предлагат с голям 8-инчов сензорен екран и отлична комуникационна свързаност. И при двете системи се предлага и смартфон интеграция чрез Apple CarPlay и Android Auto. За да улесни максимално ежедневието новият Combo-e Life се предлага с различни специализирани решения за собствениците на електрически автомобили, като „OpelConnect“, приложението „myOpel“ и „Free2Move“. Всички услуги са лесно и удобно достъпни чрез смартфон приложения.

Функцията „Charge My Car“ на приложението „Free2Move“ позволява достъп до над 220 000 зарядни станции на територията на цяла Европа – включително и удобно заплащане на услугата. Приложението „Free2Move“ на свой ред прави предварителна селекция на най-подходящите станции въз основа на разстоянието до тях, скоростта на зареждане и текущата цена на достъпните възможности за зареждане на обществени зарядни станции.

Новият Combo-e Life ще бъде на разположение при официалните търговци на марката през тази есен и допълва електрическата гама на малката, в която вече са Corsa-e, Mokka-e, Grandland X plug-in hybrid и Zafira-e Life. Включвайки следващото поколение на Astra, както и новите лекотоварни (LCV) модели с изцяло електрическо задвижване Vivaro‑e, Combo-e и Movano-е, Opel ще разполага с общо девет електрифицирани модела в гамата си към края на тази година. Към 2024 година Opel ще бъде в състояние да предложи на своите клиенти електрифицирани версии на всички леки и лекотоварни модели в своята продуктова гама.

<< Обратно към новините