Електрически Partner и Berlingo

сп. Камиони, 2012, Бр. 8
01.11.2012

Френският концерн PSA представи електрически модификации на лекотоварните модели Peugeot Partner и Citroёn Berlingo, които се произвеждат на една и съща поточна линия във Виго, Испания. Премиерата на екологичните ванове се състоя на изложението IAA в Хановер, където стана ясно, че серийното им производство е предвидено за втората четвърт на 2013 година

[✕]Френският концерн PSA представи електрически модификации на лекотоварните модели Peugeot Partner и Citroёn Berlingo, които се произвеждат на една и съща поточна линия във Виго, Испания. Премиерата на екологичните ванове се състоя на изложението IAA в Хановер, където стана ясно, че серийното им производство е предвидено за втората четвърт на 2013 годинаСиловото предаване на електрическите Partner и Berlingo, което е разработено съвместно с Mitsubishi, се състои от единичен постояннотоков магнит и синхронен електромотор с мощност 67 к.с. Максималният въртящ момент, достигащ 200 Н.м, е на разположение още при стартирането, буквално от нулеви обороти.
Двата акумулатора с общ капацитет 22,5 кВтч са разположени под пода на автомобила, симетрично от двете страни на задния мост, така че да се запази балансът и отличното пътно поведение. Пробегът с едно зареждане на акумулаторите е 170 км – резултат, постигнат в съответствие със стандартизираната европейска тестова процедура NEDC.
На разположение са два различни цикъла за зареждане – стандартен (със сила на тока до 16 A) с време за 100% зареждане от 6 до 9 часа и бърз (до 125 А), който отнема само 30 минути и осигурява 80% зареждане. Куплунгът за стандартно зареждане се намира в предната дясна част на автомобила, а бързото зареждане се осъществява от мястото на резервоара вляво отзад.
Електровановете ще се предлагат във версии с късо и дълго междуосие, като и в двата случая товарният обем е на нивото на стандартните дизелови варианти (съответно 3,3 и 3,7 м3). Максималната товароносимост е 685 кг.
Арматурното табло е оборудвано с дисплей за отчитане на разхода на електроенергия и индикатор за степента на регенериране на енергията, отделена при намаляване на скоростта. Бордовият компютър предоставя и информация за оставащия пробег и средния разход на електроенергия
в кВтч. Стандартното оборудване включва ESP, асистент за потегляне по наклон и многофункционална дясна седалка Multi-flex.
Системата за отопление на купето е 100% електрическа и се отличава с много бързо и ефективно действие. Налице е функцията eco-mode, която позволява поддържането на оптимална температура в салона да се осъществява максимално икономично.
За да улеснят експлоатацията на електрическите си ванове, Peugeot и Citroёn ще предложат на пазара редица допълнителни услуги: акумулатори под наем, удължена гаранция на електрическата система, адаптирана пътна помощ и др.

Красимир Кирилов

<< Обратно към новините