Печатайте изгодно документи в движение с мобилните принтери на Brother.

Scania ще тества автономни камиони в Швеция

04.02.2021

Scania ще тества автономни камиони в Швеция

Scania получи разрешение от шведската транспортна агенция да тества автономни камиони на местната магистрала E4 между Сьодертале и Йонкьопинг.

[✕]


 

Камионите ще се управляват автономно, но съображения за безопасност ще бъдат наблюдавани от шофьор в кабината. Очаква се тестовите превозни средства да започнат да се движат в края на първото тримесечие на 2021 година.

По време на тестовете в кабината ще има и инженер, който ще проверява информацията, подавана към камиона от сензорите, които отговарят за автономното управление. Scania планира да разшири тестовете си до края на годината, за да обхване целия участък от пътя между Сьодертале и Хелзингборг.

Ханс Нордин, който отговаря за проекта Hub2hub, вярва, че Scania е първата компания в Европа, която тества тази технология на магистрала с натоварен камион.

Нордин допълва, че резултатът от тестовете ще докаже, че автономните превозни средства могат да станат реалност само в рамките на няколко години. Или поне когато става въпрос за транспорт в затворени зони, като мини или терминали.

„Стигнахме толкова далеч в разработването на самоуправляващи се превозни средства, че технологията е достатъчно добра, за да бъде представена на пазара в рамките на пет години, когато става дума за този тип транспорт. От друга страна, ще отнеме повече време, преди автономните превозни средства започнат да се движат по пътища с двупосочен трафик и в градска среда“, завършва Нордин.

<< Обратно към новините