Scania и Westport Fuel System ще си сътрудничат в изследователски проект за водород

27.01.2021

Scania и Westport Fuel System ще си сътрудничат в изследователски проект за водород

Scania е започнала изследователски проект с канадската фирма Westport Fuel System, за да тества горивна система с директно впръскване под високо налягане, която използва водород за най-новия двигател на Scania с вътрешно горене.

[✕]

Възможността за използване на двигател с вътрешно горене като преобразувател на енергия за водород е интересна насока за изследване. Това е добре позната и широко разпространена технология, която може да се приложи в сегашните производствени системи на Scania и това е, което Westport Fuel Systems се стреми да даде постигне, прилагайки тяхната горивна система с директно впръскване под високо налягане.

Устойчива транспортна система

Инженерите от Scania вече са събрали ценна информация от тестове с водород и горивни клетки. Scania като производител е един от големите радетели и движещи сили за преминаването към устойчива транспортна система, като предлага както текущи решения сега, така и проучва нови и бъдещи решения. И този изследователски проект с Westport Fuel Systems e още един пример за това. „Очакваме с нетърпение резултатите от това изследване и как то може да ни насочи в бъдещите решения. Изследванията обаче винаги са сложни и очакваме да отнеме доста време, преди да видим резултата “, казва Ерик Олофсон, старши технически съветник в Scania Powertrain Research & Technology.

Резултатите от изследванията може да са много интересни

Westport Fuel Systems e канадска фирма, която предлага най-съвременни компоненти и системи за доставка на гориво за чисти, нисковъглеродни горива за автомобилната индустрия. От фирмата са обнадеждени от резултатите от този изследователски експеримент. „Използването на водород в двигател с вътрешно горене с нашата горивна система за директно впръскване под високо налягане може да предложи един различен ценово конкурентен път за намаляване на емисиите на CO2 от транспорта“, казва Дейвид М. Джонсън, главен изпълнителен директор на Westport Fuel Systems.

Scania вярва, че водородът ще играе роля в транспортната система, както показват резултатите ранните тестове и затова проучванията в тази посока продължават. Според производителя от Сьодерталье по-значителната роля на водорода обаче не е предстояща в съвсем близкото бъдеще на транспорта.

<< Обратно към новините