Scania представя отделящо се тандемно боге

18.01.2021

Scania представя отделящо се тандемно боге

Scania представя RB662 като повдигащо се и разглобяемо тандемно боге.

[✕]

Идеално за 6х4 или 8х4 приложения, като самосвали, бетон миксери, камиони за пренос на дърва и други превозни средства, които често се движат без товар в една посока, намалявайки разхода на гориво с до 6 процента.

Позволява намалено износване на гумите, както и по-малък радиус на завъртане и прехвърляне на максималното натоварване за по-голямо сцепление при ненатоварено състояние.

Сега Scania представя тандемната разделяща се ос RB662 с опция за повдигане и изключване от основната силова линия. Когато се включи, новата опция може да спести до 6 процента гориво в зависимост от работата и да намали радиуса на завъртане. Повдигането отнема по-малко от 25 секунди и при нормална височина на шасито и гумите просветът е близо 70 мм.

„Това е силно предпочитана функция от клиентите в определени приложения и с удоволствие обявявам това много изискано решение,“ казва Бо Ериксон, продуктов мениджър, Scania Trucks. „Когато не е натоварен, разликата в разхода на гориво може да бъде до 6 процента в зависимост от операцията. Това е съществено, в случаите когато се обмисля връщане от 150 до 200 километра, както често се случва с камионите за дърва в Швеция. И на всичкото отгоре получавате и по-малко износване на гумите и по-голяма маневреност."

Повдигащото се и освобождаемо тандем боге (LDTA) изисква въздушно окачване и ще увеличи собственото тегло на камионите с 60 кг. По-голямата част от спестяванията на гориво могат да се отдадат на намаленото триене във втората (изключена) предавка на оста и само около 10% от спестяванията произтичат от намалено съпротивление при търкаляне. Предлагат се три тегла на богетата - 19, 21 и 26 тона, а границите на натоварване при вдигната втора ос са съответно 9,5, 10,5 и 13 тона.
 
Връзката със съединителя е част от опцията, която прави тандемната ос RB662 на Scania едновременно повдигаща се и изключваща се, като по този начин предлага значителни икономии на гориво, намалено износване на гумите и много по-тесни радиуси на завъртане.

Понастоящем опцията LDTA не може да се комбинира с оси с редукция на главината или с  конфигурации от три задвижващи оси една след друга. Водачът повдига оста, като само завърта копчето, което се намира на арматурното табло в кабината. На таблото се появява предупреждение ако транспортното средство установи ситуация на претоварване, като в този случай няма да повдигне оста. Повдигането може да бъде осъществено при всякаква скорост. Самото освобождаване се извършва чрез връзка  със съединител.

„Определено очакваме тази опция да бъде включена в много от спецификациите на камиони“, казва Ериксон. „Допълнителните разходи бързо ще бъдат компенсирани предвид очевидния и много положителен принос за цялостната оперативна икономия на нашите клиенти.“

<< Обратно към новините