Solaris се присъединява към Европейския алианс за чист водород

13.01.2021

Solaris се присъединява към Европейския алианс за чист водород

Европейският алианс за чист водород е инициатива, ръководена от Европейската комисия. Целта й е да се увеличи до 2030 г. производството и внедряването на водорода като гориво, произведено чрез технологии с ниски емисии и възобновяеми енергийни източници.

[✕]

Европейският алианс за чист водород е една от многото мерки, предприети от Европейския съюз за укрепване на позицията му на световен лидер в производството и внедряването на водород в промишлеността и енергийната мрежа. Това е и едно от множество действия, предназначени да подкрепят целта на ЕС за постигане на въглероден неутралитет до 2050 г.

Solaris се присъедини към няколко десетки други организации като член на Европейския алианс за чист водород в края на 2020 г. Като европейски лидер в производството на превозни средства без емисии в обществения транспорт, компанията представи първите си автобуси, използващи водород още през 2014 г.

Оттогава , водородните автобуси и тролейбуси, произведени от Solaris, са си проправили път към Холандия, Германия, Италия, Швеция и Латвия. През следващите седмици повече европейски градове желаят да изпробват водородните автобуси Solaris Urbino, за да се уверят в предимствата на беземисионното задвижване.

Като част от Европейския алианс за чист водород, Solaris е поканен да участва в кръгла маса за мобилност. В сътрудничество с други организации, насърчаващи внедряването на водород като енергиен източник, производителят ще се стреми да разработи оптимални решения по отношение на енергийния преход на ЕС към климатично неутрална икономика.

<< Обратно към новините