Печатайте изгодно документи в движение с мобилните принтери на Brother.

Първият електрически автобус Van Hool CX45E отпътува за САЩ

21.12.2020

Първият електрически автобус Van Hool CX45E отпътува за САЩ

Независимият белгийски производител на автобуси Van Hool изпрати първия напълно електрически автобус от модела CX45E към САЩ.

[✕]


След интензивния период на разработка и тестване на CX45E, той вече се предлага на пазара отвъд Океана от ексклузивния дистрибутор на Van Hool в Северна Америка ABC Bus Companies Inc. Още десет броя от междуградския модел ще бъдат изпратени към САЩ през първата половина на 2021 г. Първите изцяло електрически CX45E са поръчани от двама клиенти от Северна Америка.

CX45E е напълно електрически автобус, разработен за северноамериканския пазар. Proterra, водещият американски производител на акумулаторни технологии за тежкотоварни автомобили, беше избран от Van Hool за доставка на батериите и силовата линия E2. 100% електрически задвижваното превозно средство има пробег с едно зареждане до 500 км (310 мили), в зависимост от климатичните условия и топографията на маршрута. В САЩ CX45E ще се използва главно за превоз на работници и служители или за операции по редовни автобусни линии.

Филип Ван Хул, изпълнителен директор на Van Hool, обяснява: „С това съобщение всичко стана реалност. Преди няколко години нахвърляхме на хартия първите технически концепции за CX45E на хартия, а днес крайният резултат заминава за САЩ. Разбира се, опряхме се на нашия богат опит, който сме натрупали в продължение на десетилетия в проектирането и производството на електрически автобуси. През 1985 г. произведохме първите тролейбуси. През 2005 г. бяхме първият производител, който проектира електрически автобус, задвижван с водород, за пазара в Северна Америка. Платформата на успешния ни Exqui.City trambus може да бъде оборудвана с различни типове електрически задвижвания. Общо над 1000 автобуса с електрическо задвижване са напуснали фабриката на Van Hool. И ние ще продължим усилията си да предлагаме екологични и икономически ефективни електрически превозни средства в бъдеще, както в Европа, така и на втория ни голям пазар в Северна Америка."

Филип Ван Хул, добавя: „Макар и не толкова забележимо, колкото в Северна Америка, в Европа също наблюдаваме нарастващ интерес към европейска версия на новия ни електрическия автобус. С натрупания опит в разработването на CX45E, ние твърдо вярваме, че сме готови бързо да предоставим решение за клиентите, които търсят такъв продукт, ако европейският интерес стане по-изразен.“
Сътрудничеството между Van Hool и неговия дистрибутор на пазара в Северна Америка, ABC Bus Companies Inc. започна преди 33 години. Днес по американските пътища има повече от 11 000 автобуса с марка Van Hool, обслужващи много клиенти, включително редица големи компании от Силициевата долина, които организират совалкови превози за своите служители.Поради заявено от клиенти търсене на изцяло електрически превозни средства Van Hool и ABC Bus Companies Inc. Търсят решени е и се стига до разработката на новия модел. В партньорството се включва и Proterra.

Първият CX45E е проектиран, разработен и изпитан в центъра на компанията майка в Кьонигсйоикт, Белгия. Готовите за производство следващи десет автобуса CX45E, планирани за първата половина на 2021 г., също ще идват от белгийската фабрика. След това те отиват на собствен ход от Кьонигсйоикт до Зеебрюж за изпращане към САЩ.

<< Обратно към новините