International Van of the Year 2021 ще стане известен на 17 декември

11.12.2020

Четирима претенденти от три марки за престижната награда

International Van of the Year 2021 ще стане известен на 17 декември

Носителят на най-престижната награда при лекотоварните автомобили - Международна ван на годината 2021 ще стане известен на 17 декември 2020 г. по време на специално онлайн събитие.

[✕]

 

Заради безпрецедентната ситуация за обществото и бизнеса по целия свят, предизвикана от пандемията от коронавирус, традиционната годишна награда International Van of the Year (Международна ван на годината) през тази година е в малко по-различен формат.

Най-престижната международна награда при лекотоварните автомобили обикновено се обявява и връчва на отличения производител по време на едно от двете големи международни изложения за автомобили за работа - IAA Nutzfahrzeuge в Хановер, Германия или Solutrans в Лион, Франция, които се провеждат през година. Поради това, че с изложението в Хановер през 2020 г. бе отменено заради коронакризата, наградата International Van of the Year 2021 ще бъде обявена онлайн, а след това - предадена на печелившия производител.

Тъй като 24-те членове на журито от цяла Европа и Русия не можеха да пътуват и да присъстват на събития по време на пандемията, те трябваше да разчитат и на виртуални премиери на производителите, обясни Джарлат Суини, председател на журито International Van of the Year. Що се отнася до процеса на гласуване, някои от членовете на журито имаха възможност да присъстват на събития за представяне и тестване на нови лекотоварни модели в Централна Европа, но като цяло членовете на журито направиха първи пробни шофирания на номинирани автомобили и в родните си страни.

За първи път обявяването на наградата е виртуално, на специално събитие, което ще се проведе онлайн на 17 декември в 12:00 ч (10:00 GMT) на специалния уебсайт на журито - www.van-of-the-year.com, добави той.

Четирима претенденти от три марки
Три марки лекотоварни автомобили имат общо четири модела, номинирани за престижната награда International Van of the Year 2021, учредена през 1992 г. Интересното в тазгодишната надпревара е, че двама от номинирани претенденти разчитат на т.нар. „конвенционално“ задвижване, докато останалите номинирани ванове са електрически.

Новите Ford Transit Active & Trial и най-новият модел Mercedes-Benz Vito са с дизелови двигатели. Groupe PSA има трима претенденти за наградата, разработени съвместно от марките на групата - Peugeot e-Expert, Citroen e-Jumpy (e-Dispatch) и Opel / Vauxhall Vivaro-e, които са електрически. Електрически е и четвъртият претендент, който идва от Mercedes-Benz Vans и се нарича eSprinter.

В началото на новата година победителят ще получи официално трофея IVOTY 2021, който тази година е в памет на члена на журито Андерс Карлсон от Швеция, починал неотдавна.

Дата и час на събитието: 17 декември в 12:00 ч (10:00 GMT) - на: www.van-of-the-year.com

<< Обратно към новините