Actros 5 и New Sprinter – две от звездите на Mercedes-Benz

15.10.2020

Силвър Стар представи последните новости при двата модела с тест-драйв в Пловдив

Actros 5 и New Sprinter – две от звездите на Mercedes-Benz

Актуалният носител на престижната награда Камион на годината 2020 Mercedes-Benz Actros и най-новото поколение на легендарния транспортер Mercedes-Benz Sprinter бяха звездите в представянето и еднодневния тест-драйв, организиран от Силвър Стар, генерален дистрибутор на немската марка за България.

[✕]

 
Поканените на събитието в търговско-сервизния център на Силвър Стар в Пловдив журналисти имаха възможност в топлия октомврийски ден да се запознаят отблизо с двата иновативни и популярни модела, както и с пълната гама от продукти и услуги, предлагани от Mercеdes-Benz в България.

Обявеният през миналата година за международен Камион на годината 2020 Actros е най-иновативният камион в тежката гама. Но дори актуалното пето поколение на модела, което бе представено преди около 2 години, се усъвършенства и надгражда постоянно.
Над 40 бяха иновациите в Actros 5, обявени при премиерата му. Те са групирани в седем основни направления и системи.

Революционният Multimedia Cockpit се прилага за пръв път при тежкотоварни автомобили. Уредите от контролния панел и централната конзола са заменени от два таблета, чрез които водачът черпи информация за автомобила и управлява всичките му системи, а бутоните вече са в историята. Освен дисплея пред волана, стандартното оборудване включва и един 10-инчов централен дисплей, който замества инструменталното табло и обединява управлението на радио, вътрешно и външно осветление, навигация, цялата функционалност на телематичната система Fleet Board, настройките по автомобила, климатичната инсталация и отоплението, приложенията Apple car play и Android Auto. MB Truck App Portal пък позволява свързване на автомобила и системите му с Daimler App или различни мобилни приложения на трети страни.

Втората революция е системата Mirror Cam, при която страничните огледала са заменени от широкообхватни камери и два екрана на А-колоните вътре в кабината. Това води до редица предимства част, от които по-добрата видимост при всякакви атмосферни условия и осветеност, по-ниско въздушно съпротивление…

PPC 5 (Predictive Powertrain Control 5) - системата за интелигентно управление на силовата линия съобразно релефа на терена за движение вече отчита и ограниченията на скоростта по маршрута за движение, както и безопасните скорости на вземане на завоите. Самостоятелно, без никаква намеса на водача PPC 5 ускорява или забавя автомобила, с което повишава нивото на безопасност и ефективност на движение на композицията.

Активният спирачен асистент от четвърто поколение ABA 4, който е серийно оборудване, вече реагира и спира напълно автомобила при скорости под 50 км/ч, ако в опасната зона пред него се появи пешеходец, а водачът не реагира адекватно.

Системата за свързаност Mercedes-Benz Uptime осигурява отдалечено следене на параметрите на автомобила по всяко време и предлага диагностика в реално време. Това позволява планиране на текущо обслужване, както и на спешни и неотложни ремонти с цел намаляване на престоите в сервиза.

Черешката на тортата при Actros 5 е системата Active Drive Assist (ADA), която в комбинация с PPC 5 на практика качи модела във второто ниво на автономното шофиране. Освен, че автоматично поддържа зададената скорост и дистанция от движещото се отпред превозно средство, при добра маркировка, ADA активно държи автомобила в избраната лента за движение и чрез корекции на волана следва всички извивки на пътя. При първоначалното внедряване на системата, ако водачът пусне кормилото след 40 секунди системата алармираше, а след минута се изключваше. В най-новата си версия ADA предупреждава последователно със светлинен символ на арматурното табло и звуков сигнал. Ако водачът не поеме управлението системата включва аварийните светлини, поставя автомобила в дясната част на избраната лента, спира го напълно и отключва вратите.

По време на събитието в Пловдив бяха показани и най-новите функционалности на Fleet Board - системата за управление на парка на Daimler. Освен редицата нови възможности при нея, новото е, че при Actros 5 хардуерът за нея вече е серийно оборудване. А основното й предимство пред конкурентните системи е, че тя работи с пълна функционалност дори, когато се монтира при други марки автомобили.
Новият Mercedes-Benz Sprinter също бе представен в Пловдив.Еталонът при лекотоварните автомобили покрива гамата от 3 до 5,5 тона и има вече 25-годишна история. Третото му поколение се предлага с класическото задно предаване, но вече и с предно предаване, както и във вариант 4х4. Налични са две колесни бази няколко дължини и височини, както и над 100 различни варианта на изпълнение. Моделът е изключително иновативен, нивото на оборудване и наличните функции идват директно от леките автомобили на марката. Гарантиращата висока функционалност и свързаност мултимедийна система MBUX, която се използва и при Actros пък е проектирана и разработена в България. Типично за марката при новия Sprinter са на разположение всички познати системи за сигурност и в помощ на водача, сред които е и асистент за стабилност при силен страничен вятър.

Новите Actros и Sprinter бяха на разположение за пробно шофиране в Пловдив, както и леки и лекотоварни модели от цялата гама на немския производител.

<< Обратно към новините