Влекачи Mercedes-Benz Actros във водороден и електрически варианти

16.09.2020

Daimler Trucks представи стратегия за електрификация на тежкотоварния транспорт на дълги разстояния

Влекачи Mercedes-Benz Actros във водороден и електрически варианти

Един от най-големите производители на камиони Daimler Trucks представи технологична си стратегия за електрификация на тежкотоварните превозни средства за градска дистрибуция и международен транспорт.

[✕]

 

Събитието се фокусира върху технологията за камиони, работещи с водородни горивни клети, за сегмента на превозите на дълги разстояния, като компанията отново потвърди ангажимента си към целите на Парижката конвенция за опазване на климата.
Камионът Mercedes-Benz GenH2, чиято световна премиера като концептуално превозно средство бе днес, бележи началото на задвижването с клетъчно захранване. С GenH2 Daimler Trucks демонстрира за първи път кои специфични технологии ще развива занапред, така че тежкотоварните автомобили да могат да извършват превози на дълги разстояния с пробег до 1000 км с един резервоар водород.

Благодарение на използването на втечнен вместо компресиран водород с по-висока енергийна плътност, експлоатационните показатели на автомобила се планира да бъдат сравними с тези на конвенционален товарен автомобил с дизелов двигател.

Инженерите на Daimler Trucks базират камиона GenH2 на възможностите на конвенционалния камион за дълги разстояния Mercedes-Benz Actros по отношение на теглителна сила, обхват и производителност. Серийната версия на GenH2 Truck се планира да има брутно тегло на превозното средство от 40 тона при полезен товар от 25 тона. Два резервоара за втечнен водород и мощна горивна клетка ще направят възможни голямата товароносимост и дългия пробег и ще формират ядрото на концепцията GenH2 Truck.

Daimler Trucks планира да започне пробни изпитания на камиона GenH2 през 2023 г., а серийното производство да стартира през втората половина на десетилетието.

Немският концерн представи за първи път и камион за дълги разстояния, задвижван изцяло от електрическа батерия. Мercedes-Benz eActros LongHaul е проектиран да покрива по енергийно ефективен начин редовни пътувания по планови маршрути в комбинация - влекач с полуремарке.

Daimler Trucks планира eActros LongHaul да бъде готов за серийно производство през 2024 г. Пробегът с едно зареждане на батерията ще бъде приблизително 500 километра.

Освен това предназначеният за дистрибуция напълно електрически Mercedes-Benz eActros, който беше представен още през 2018 г. и се тества интензивно от клиентите в ежедневни транспортни операции трябва да влезе в серийно производство през 2021 година. Пробегът на тежкиия електрически камион с едно зареждане ще надхвърли значително този от 200 километра при прототипа.

<< Обратно към новините