Печатайте изгодно документи в движение с мобилните принтери на Brother.

Премиера: Електрическият MAN Lion’s City 18 E

15.09.2020

Премиера: Електрическият MAN Lion’s City 18 E

По-голям, по-мощен и по-ефективен! Така от MAN Truck & Bus представиха при пазарната му премиера новия градски електрически съчленен автобус MAN Lion’s City 18 E.

[✕]

 
Официалната пазарна премиера на 18-метровия MAN Lion’s City 18 E се състоя по време на онлайн събитието MAN Experience Press Days 2020, показващо достиженията на немския гигант във всички сфери на автомобилите за работа.

Първите демонстрационни автобуси от новия модел се представят премиерно по улиците на Барселона и Кьолн през втората половина на 2020 г. Като част от своята пътна карта за електрмобилност, MAN Truck & Bus тази през година изпраща флот от демонстрационни електронни автобуси на клиенти в пет европейски държави. Флотът включва 15 тестови превозни средства, които ще бъдат използвани като част от ежедневните операции.

Програмата за тестване включва две полеви изпитания с новия MAN Lion’s City 18 E по улиците на Барселона и Кьолн като част от градските превози там. Продажбите на новия електрически съчленен автобус иначе започнаха още през април.

С дължина от 18 метра, електрическият съчленен автобус MAN Lion’s City 18 E може да превозва безопасно, удобно и без емисии в града до 120 пасажери.

Два централно разположени електродвигателя и два задвижващи моста – вторият и третият осигуряват на автобуса предостатъчно мощност за градския трафик. За разлика от електродвигателите, разположени в близост до главините на колелата, тази конфигурация е по-лесна за обслужване и има по-опростена конструкция.

Двата двигателни моста са синхронизирани по електронен път и спомагат също за подобряване на управляемостта на съчленения автобус, като повишават стабилността при движение. Автобусът се предлага и със система за контрол на ъгъла на завиване на прикачното устройство, което допълнително осигурява стабилност при шофиране.

Критичните ситуации на поднасяне и наслагване на втората секция могат да бъдат предотвратени предварително, тъй като въртящият момент се разпределя избирателно към двете задвижващи оси в съответствие със специфичната ситуация. Освен това, двете задвижвани оси увеличават количеството на рекуперирана при спиране енергия.

„По-високото ниво на рекуперация означава, че електрическият съчленен автобус винаги е с по-висока ефективност, независимо от стила на шофиране на водача или топографията“, коментира Руди Кухта, ръководител на бизнеса с автобуси в MAN Truck & Bus.

Силовата линия на MAN Lion's City 18 E е с максимална мощност 320 кВт и пикова мощност 480 кВт. Енергията се съхранява в модулни батерии с капацитет 640 кВтч. MAN разчита на изцяло литиево-йонна (NMC) батерийна технология от модулния комплект на групата. Батериите имат интелигентна система за управление на температурата и потреблението н аенергия - MAN E-manager, която е оптимизирана за използване в градски автобуси. Тази система гарантира, че батериите са винаги на разположение, независимо от климатичните условия.

Общо осемте комплекта батерии са на покрива на автобуса и са отдалечени от задния му край, който винаги е по-застрашен от катастрофи. Батериите са с лесен достъп за обслужване и се зареждат в депото чрез COMBO накрайник (CCS). Мощността на зареждане може да е средна 100 кВт или максимална - до 150 кВт, а времето за зареждане е до 4 часа.

Пробегът с едно зареждане, според производителя, е над 200 км, като при определени условияможе да достигне до 270 км. Тестове в реални условия в Барселона са показали, че при температура на околния въздух над 35 градуса по Целзий за 16 часа автобусът е изминал 280 км и в батерията е имало още заряд.

Електрическото задвижване освобождава повече пространство и в салона на автобуса, тъй като липсва обичайният тунел за ДВГ. Това е позволило на дизайнерите да оптимизират задната част на автобуса, която има и четири допълнителни седалки отзад. „Това вече бе направено в 12-метровата версия на модела и бе оценено от нашите клиенти.", обяснява Руди Кухта.

Използването на алтернативното задвижване дава възможност за по-голямо допустимо бруто тегло на автобуса - до 30 тона и съответно капацитет до 120 пътника. Външният дизайн също впечатлява. Той е изискан и съвременен, като добавя нов, динамичен усет.

През декември 2019 г. MAN Truck & Bus достави първите два 12-метрови електрически автобуса на транспортните оператори Hamburger Hochbahn AG и Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein GmbH за ежедневна употреба в пристанищния град Ханзе. Тази година още 13 демоавтобуса стават част от пътната карта за електромобилност на MAN. Демо-парк от общо 15 електрически автобуса е в услуга на клиентите в пет европейски държави - Германия, Испания, Люксембург, Белгия, Франция.

<< Обратно към новините