Solaris пуска Urbino мек хибрид

10.09.2020

Solaris пуска Urbino мек хибрид

В отговор на нуждите на обществения транспорт полският производител на градски автобуси Solaris подготвя разширение на портфолиото си от нискоемисиионни превозни средства, като популярният градски модел Urbino вече ще се предлага и като мек (mild) хибрид.

[✕]

 

Хибридното задвижване не е новост при автобусите на Solaris. Първият хибрид Urbino е показан през 2006 г. Тогава Solaris стана първият европейски производител, предлагащ серийно произведен автобус с хибридно (дизел-електрическо) задвижване. Оттогава няколко поколения хибридни автобуси са част от предложенията на Solaris.

Мекият хибрид обаче е ново решение. Той е отговор на нуждите на операторите и превозвачите да предлагат обществен транспорт с иновативни превозни средства за градски превози, които минимизират въздействието върху околната среда и в същото време генерират значителни приходи от намаляване на разхода на гориво.

[✕]


Известното като лек или мек хибрид решение бележи естествената еволюция на технологията за рекупериране на енергията при спиране в автобусите. Благодарение на мекото хибридно решение, превозните средства стават по-екологични и далеч надхвърлят строгите стандарти за емисии Euro 6 за дизелови двигатели.

„В новите ни превозни средства ще осигурим мека хибридна система от последно поколение. Предвижда се търсенето на този тип решения на пазара да се увеличава систематично. Solaris отново реагира на промените, които се наблюдават. Със задоволство обявяваме включването на това ново решение с ниски емисии в нашето портфолио“, заявява Петрос Спинарис, заместник изпълнителен директор на Solaris.

Внедрената в най-новия продукт от портфолиото на Solaris система се основава на три ключови елемента: електрическа машина, система от батерии за съхранение на енергия и мадул за наблюдение на работата на системата. При спиране електрическата машина работи като генератор и зарежда акумулатора с максималната налична мощност. Капацитетът на акумулатора е избран така, че да съхрани енергията рекуперирана при спиране от скорост 60 км/ч надолу. Когато модулът за съхранение е презареден частично или напълно - по време на ускорение, електрическата машина действа като електрически двигател, подпомагащ работата на дизеловия двигател.

С други думи, когато автобусът спира, меката хибридна система генерира и съхранява енергия, а когато автобусът ускорява системата подпомога дизеловия двигател. Благодарение на това взаимодействие се постига намаляване на разхода на гориво. За разлика от обикновените хибридни автобуси меките хибриди се характеризират с по-ниска мощност на електрозадвижващия агрегат, чиято основна задача е да разтовари дизеловия двигател. Пускането на мекия хибрид ще обогати съществуващото портфолио на Solaris от автобуси с ниски емисии - Urbino hybrid и Urbino CNG.

„Мекият хибрид Solaris Urbino е новост в нашите оферти, въпреки че е базиран на усъвършенствано решение от последно поколение. Със сигурност ще продължим да развиваме тази част от нашето портфолио, така че да предложим на нашите клиенти избор между автобуси с напълно нулеви или ниски емисии, в зависимост от нуждите им и възможностите на автобусната инфраструктура“, подчерта Михал Пикула, директор по развитие на автобусите в Solaris Bus & Coach.

<< Обратно към новините