Идва новият Peugeot e-Boxer

27.08.2020

Напълно електрическият голям ван на френския производител - на пазара от октомври

Идва новият Peugeot e-Boxer

Peugeot обяви пускането на e-Boxer . Изцяло електрическият голям ван на френската марка излиза на пазара в Европа от 4-то тримесечие на 2020 г.

[✕]

 
След като през 2019 г. постигна рекордни продажби на лекотоварни автомобили с близо 274 000 превозни средства автомобила, Peugeot засили офанзивата си в сегмента и премина на нов етап от цялостната електрификация на гамата си. След новия среден електрически ван Peugeot e-Expert, на пазара излиза и новият Peugeot e-Boxer. С модела производителят се стреми да надгради търговския успех на различните поколения на Boxer. От пускането на модела през 1994 г., до сега от него са продадени повече от 1 250 000 автомобила в 110 държави.Peugeot e-Boxer ще се предлага с две нива на автономност, предлагащи пробег с едно зареждане до 340 км по WLTP. За двете нива батериите имат капацитет съответно 37 кВтч и 70 кВтч. Електрическият ван идва с 4 дължини и 3 височини и полезен товар до 1890 кг. Товарният обем е идентичен с този при версията с ДВГ и достига до 17 куб. м.

Без компромис с полезността и без използването на специфични трансформации, новият Peugeot e-Boxer осигурява неограничен достъп до централните градски части и нискоемсионните зони.

Пазарът на ванове в Европа в момента е над 550 000 автомобила годишно. Сегашната версия на Peugeot Boxer излезе на него през 2014 г. като всяка година увеличава пазарния си дял, а общите продажби достигнаха над 400 000 броя.

Неотдавна моделът с дизелов двигател бе приведен към последните изисквания за екологичност, а сега получава и електрическа версия. Изчисленията на специалистите от Peugeot показват, че 80% от лекотоварните автомобили имат пробег средно под 200 км на ден. Към това се прибавят и все повечето рестрикции към автомобилите с ДВГ в централните градски части. За това, смятат в Peugeot, електрическата версия на Peugeot Boxer е очевидното решение в сферата на ремонтите и услугите (специалисти в строителни, водопроводни и електрически ремонти...). Той ще бъде избран от компании, загрижени за имиджа на своята своя екологична ангажираност, както и от администрации на болници, общини и др.

При електрическата версия на Boxer гамата си остава широка. Peugeot e-BOXER е безкомпромисен по отношение на товарния капацитет, тъй като батериите са инсталирани под пода. При версията товарен ван има три варианта на междуосие - 3 м, 3,45 м и 4,04 м и се предлагат четири дължини (L1, L2, L3 и L4) и 3 височини (H1, H2 и H3). Това дава възможност за общо пет различни силуета с товарен капацитет от 8 до 17 куб. м. и полезен товар до 1890 кг. За да отговори на различните нужди на клиентите Peugeot e-Boxer ще предлага и във версии единична шаси кабина (L2, L3 и L4), двойна шаси кабина (L3), кабина с равен под (L3 и L4), както и в различни трансформации.
Външно новият Peugeot e-Boxer запазва мощния, солиден и стилен дизайн на версиите с ДВГ и е разпознаваем по „e-BOXER“ на задната врата и „е“ на предните калници. Отворът за зареждане е от лявата страна в близост до вратата на водача.В кабината новият Peugeot e-Boxer ще впечатли с качествено и функционално бордно табло и с множество отделения за съхранение на вещи. При управлението лостът за смяна на предавките е заменен от три бутона за избор на режима на силовата линия - „D“ за движение напред (Drive), „N“ за неутрално положение (Neutral), “R” за движение на заден ход (Reverse). Специфично вътрешно огледало за обратно виждане с дисплей показва моментна информация за параметрите на автомобила - ниво на заряд на батерията в проценти, оставащ пробег в километри, напрежение и сила на това, избран режим на силовата линия (D, N или R).Богатото оборудване на кабината и наборът от полезни функции включват bluetooth аудиосистема с 5-инчов екран и управление от волана, асистент за паркиране на заден ход, климатик, автоматично активиране на светлините и автоматични чистачки на стъклата, отопляеми електрически странични огледала, навигация с 9-инчов сензорен екран, камера за обратно виждане, активната спирачка за безопасност, предупреждение за неволно пресичане на маркировката, разпознаване на пътни знаци за ограничение на скоростта и забрани за изпреварване и маневри, автоматично превключване на къси светлини, следене на мъртвата зона на видимост, автопилот, контрол на сцеплението и контрол на спускането по наклон, предупреждение за трафик отзад…Новият Peugeot e-Boxer се предлага с електродвигател с максимална мощност от 90 кВт (122 к.с.) и максимален въртящ момент от 260 Нм, наличен от самото начало на развъртането. Задвижващият агрегат е с функция за рекуперация на енергия при отпускане на педала на газта и при спиране. Максималната скорост е ограничена до 110 км/ч (и 90 км/ч за 4-тонните версии).

Капацитетът на литиево-йонните батерии е 37 кВтч или 70 кВтч. Версиите L1 и L2 се предлагат с батерия от 37 кВтч, осигуряваща пробег с едно зареждане до 200 км1 което чака одобрение по WLTP (Световна хармонизирана процедура за изпитване на леки превозни средства). Версиите L3 и L4, както и шаси-кабината L2 се оборудват с батерия от 70 кВтч с пробег до 340 км (също подлежи на одобрение, съгласно същия протокол).Зареждането е съвместимо с контакти тип 2 (за зареждане в режим 2 или режим 3 с променлив ток) и с конектор Coмbo CCS 4 (за бързо зареждане в режим 4 с постоянен ток). Стандартното оборудване на новия Peugeot e-Boxer включва двойно бордово зарядно устройство - 7 кВт при еднофазен токи и 22 кВт при трифазен, което може да посрещне всички нужди на клиентите и всякакви решения за зареждане. Прогнозните времена за зареждане са както следва:

  • на обществена станция за зареждане се достигат 80% от заряда за 1 час - при 37 кВтч и 70 кВтч батерия и при заряд с мощност 50 кВт;

  • от Wall Box с мощност 22 кВт пълното зареждане става за 5 часа при 37 кВтч батерия или за 9 часа при 70 кВтч батерия при бордовото трифазно зарядно устройство (22 кВт);

  • от Wall Box с мощност 7,4 кВт пълното зареждане е за 6 часа при 37 кВтч батерия или за 12 часа при 70 кВтч батерия) с еднофазно бордово зарядно устройство (7 кВт).

За да подкрепи клиентите си при енергийния преход Peugeot лансира и редица услуги, основани на три основни точки. Програмата Easy-Charge (Лесно зареждане) включва редица решения за зареждане в дома или офиса с широк избор от оборудване - усилен контакт, Wallbox, Sмart Wallbox и др. След диагностика се оценява електрическата инсталация, избира се най-доброто решение за зареждане и се инсталират зарядните устройства.

При избор на клиента за зареждане от обществени станции се предлага услугата Free2мove Services, включваща и пропуск за зареждане с достъп до над 150 000 зарядни станции в Европа. Прави се предварителен избор на зарядни станции според изминаваното разстояние, скоростта на движение и цената на зареждане. Свързаната навигация упътва водача до най-подходящата зарядна станция.

Програмата Easy-мove (Лесна мобилност) осигурява мобилността на клиентите при всички обстоятелства чрез инструмента за планиране на дълги пътувания Trip planner и чрез Free2мove Services. Водачът получава предложение за най-добрите маршрути, според оставащия пробег и наличието на зарядни станции по пътя. Маршрутът се изпраща към свързаната навигация по време на движение. Програмата мobility Pass осигурява удължена и гарантирана мобилност чрез пропуск за автомобил под наем по всяко време.

А програмата Easy-care (Лесна грижа) цели да даде увереност на клиенти по време на опознаването на техния автомобил. Тя включва нови дигитални симулатори на пътувания, качени на сайтовете на Peugeot, с които се насърчава опознаването на света на електрическите автомобили.

Батерията е с гаранция 8 години или 160 000 км пробег, през който период трябва да запази над 70% от капацитета си.
Новият Peugeot e-Boxer ще се произвежда в завода на Sevel във Вал ди Сангро (Италия), след което ще се електрифицира и преминава през процеса на одобрение от партньора на Peugeot - BEDEO.

<< Обратно към новините