Печатайте изгодно документи в движение с мобилните принтери на Brother.

Първият електробус на MAN с 50-годишен юбилей

22.06.2020

Първият електробус на MAN с 50-годишен юбилей

Бъдещето е в електрификацията, но за MAN Truck & Bus и миналото е такова - през 1970 г., компанията представя първия си електрически автобус.

[✕]

Днес, 50 години по-късно, MAN Lion's City E е лансиран като изцяло електрически сериен автобус, предоставящ съвременно и устойчиво решение за света на е-мобилността.

Невъзможно е да се мисли за устойчива мобилност, без да се вземе предвид е-мобилността. Без нея енергийната концепция за бъдещето е почти немислима. Все пак иновативната технология не е нова - поне не и за MAN. Първият електрически автобус на MAN се появява още през 1970 г. Днес, 50 години по-късно, MAN Truck & Bus пускат в серийно производство модерния, изцяло електрически MAN Lion's City E. Първите автобуси ще бъдат доставени на клиентите в последното тримесечие на 2020 г.

На 13 февруари 1970 г., съвместно с партньорските компании RWE, Bosch и Varta, MAN представи изцяло електрически автобус за редовни линии пред представители на пресата от цяла Германия. Моделът 750 HO-M10 E бе представен на новата тестова пътека 1 в завода в Мюнхен.

През януари 1971 г., единадесет месеца след представянето и след цялостни фабрични тестове, MAN предава прототипа на транспортна компания в Кобленц за едногодишна серия тестове в редовна експлоатация. Електрическият автобус, който обслужва маршрут 7, успява да превози 99 пътници и има обсег от 50 километра. Батериите са поставени в ремарке и гарантират време за шофиране от два до три часа. Друго едномостово ремарке с батерии е готово за смяна на станцията за зареждане, така че да се сменят бързо, след като са изразходвани.

До юни 1971 г. електрическият автобус MAN изминава около 6 000 километра без значителни повреди и без никакви емисии на отработени газове при редовна експлоатация в Кобленц.

Но не само в Кобленц се използват автобуси на MAN с алтернативно задвижване. През 1972 г., по време на Олимпийските игри в Мюнхен, спортистите се придвижват между Олимпийския парк и Олимпийското село с два електрически и осем автобуса на природен газ. В продължение на до 20 часа всеки ден превозните средства правят обиколките си безопасно и екологично.

Две години по-късно, на 15 октомври 1974 г., MAN предава първите нови електрически автобуси, задвижвани от акумулатори, в Мьонхенглдбах. Електрическите автобуси от второ поколение SL-E са в употреба там до 1979 г. Новите им функции включват акумулаторни блокове, разширени с 50 процента, и преработен модул на ремаркето. Поради това е възможно да се постигне пробег до 80 километра, а батериите се сменят напълно автоматично. Дюселдорф и Франкфурт на Майн също използват предимствата на електрическите автобуси от MAN и успешно ги внедряват в местния обществен транспорт.

Наред с високоефективните дизелови двигатели, които непрекъснато се развиват, MAN Truck & Bus отдавна предлага хибридни задвижвания, както и двигатели за работа на природен газ. Компанията е пазарен и технологичен лидер на пазара за градски автобуси на природен газ в Европа.

Първият градски автобус на MAN с газово задвижване е представен преди повече от 75 години и влиза в употреба в местния обществен транспорт в Нюрнберг. Возилото е съпровождано от ремарке. Резервоарите за газ са разположени на покривите на автобуса и ремаркето. MAN Truck & Bus пуска изцяло нов газов двигател на пазара за изложението IAA 2018 – това е MAN E1856 LOH. Той впечатлява с икономия, ефективност и изключително ниски емисии на отработени газове, а в комбинация с MAN EfficientHybrid работи още по-ефективно.

MAN изследва хибридната мостова технология от 70-те години на миналия век. Тя спомага за намаляване на емисиите. Благодарение на дългогодишния опит с електрифицирани задвижвания и компоненти, хибридните автобуси на MAN излизат от производствената линия от 2011 г. Оттогава MAN са продали над 800 броя от успешния MAN Lion Hybrid (A37) от предишното поколение градски автобуси.

<< Обратно към новините