Печатайте изгодно документи в движение с мобилните принтери на Brother.

Нови газови автобуси Yutong тръгнаха в Габрово

19.06.2020

Нови газови автобуси Yutong тръгнаха в Габрово

Осем нови екологични автобуса Yutong, работещи на природен газ (CNG) тръгнаха в градския транспорт на Габрово.

[✕]


Ключовете на новите 12-метрови автобуси бяха предадени символично на местната администрация от представителите на Българска Автомобилна индустрия (БАИ), официален вносител на китайската марка у нас.

Обновяването на автопарка на обществения градски транспорт в града става по проект, финансиран от Оперативна програма Региони в растеж 2014 – 2020 г.

Новите автобуси са от модела ZK6126GHA, познат и от улиците на столицата. Те са изцяло нископодови, с конструкция от двойно галванизирана стомана. Оборудвани са с механична рампа и система за накланяне на спирка, което улеснява качването и слизането на трудноподвижни граждани и майки с колички.Газовите бутилки, разположени на покрива са от композитен материал и имат капацитет 1500 литра. При експлоатация в нормални условия гарантираният пробег от пълно до празно е 400 км. Двигателят е 6-цилиндров, редови с максимална мощност 325 к.с. Автоматичната предавателна кутия е с вграден ретардер.

Автобусите разполагат със система за видеонаблюдение, частично отваряеми и тонирани прозорци, климатична система и USB-портове за зареждане на мобилен телефон. Седалките са с ергономичен дизайн, изработени от устойчиви на износване и замърсяване материали. Превозните средства са оборудвани още с бутони за спирка по желание, отваряем вентилационен люк на покрива, двойни пневматични врати със сигнализация и функция против отваряне на вратите в движение, ръкохватки за правостоящи пътници…Очакванията са с новите превозни средства да бъдат спестени над 130 т емисии въглероден диоксид от един автобус за целия срок на експлоатацията му. Около 30% по-малко ще са отделените азотни окиси и приблизително над 90% по-малко ще са отделените прахови частици при използването на CNG автобусите.

Стойността на един от газовите автобуси е 474 000 лв., а общата сума по договора за доставка е 3 792 000 лв., като в нея влиза и гаранционно обслужване за 24 месеца или 100 хил. км пробег.

С тази доставка чисто новите новите екологични автобуси в Габрово стават 11, след като през миналата година общината закупи и три чешки метанови автобуса Sor, а през есента се очаква и доставката на три 12-метрови електрически автобуса.

<< Обратно към новините