Новият CITROËN Ë-SPACETOURER е 9-местен и 100% електрически

15.06.2020

Новият CITROËN Ë-SPACETOURER е 9-местен и 100% електрически

Citroën разкрива 100% eлектрическа версия на компактния SpaceTourer: ë-SpaceTourer. ë-SpaceTourer запазва всички качества на познатия модел и добавя предимства, характерни за електрически автомобили.

[✕]

Модерният стил е подчертан с логото, означаващо електрическите версии ë. Има 2 автономии на пробег в зависимост от мощността на батерията (50 кВч/230 км или 75 кВч/330 км по WLTP) и лесно презареждане. Удоволствието от шофирането в електрически режим е гарантирано, както и свободния достъп до зоните, обект на рестрикции във връзка с CO2 емисиите в градовете.

Изборът е между 3 дължини (XS: 4.60 м - M: 4.95 м - XL: 5.30 м). Конфигурацията на интериора позволява настаняване на борда до 9 души, разпределението на пространството в автомобила, е оптимално, с достатъчно места за съхранение на багаж.

Предлагат се 4 нива на оборудване, които могат да отговорят на нуждите на различните профили клиенти (Feel, Shine, Business и Business Lounge). Височината е 1.90 м и позволява достъп до подземни паркинги. Налични са технологии на борда в услуга на комфорта и сигурността, например безконтактно отваряне на страничните плъзгащи се врати, камера top rear vision, active safety break, дисплей на нивото на погледа на водача и т.н.Перфектният компактен многофункционален модел, ë-SpaceTourer предлага решение по мярка за своите клиенти – фирми и семейства, които търсят комфорт и екологосъобразност. ë-SpaceTourer е част от електрическата офанзива, която Citroën разгръща през 2020 след моделите C5 Aircross Hybrid SUV, Ami и ë-Jumpy. Моделът ще бъде пуснат в продажба в края на 2020.

SpaceTourer е компактен и многофункционален модел, който може да настани на борда от 6 до 9 души. Моделът използва платформата EMP2, предлага се в 3 дължини и е отличен избор за пътувания в града и извън него.

SpaceTourer предлага полезни технологии в услуга на сигурността и улесняващи ежедневната му употреба като дисплей на нивото на погледа на водача, 3D свързана навигационна система Citroën Connect Nav, Active Safety Break, система за разпознаване на пътните знаци за ограничение на скоростта и др.

Моделът е част от стратегията на Citroën “Inspired by You All” за електрификация на гамата, която включва лансиране на 6 модела през 2020 година.

ë-Space предлага избор между 2 батерии с различна автономия. Презареждането става лесно – в стандартна електрическа мрежа вкъщи или в офиса, с Wallbox или бързо зареждане на обществена станция.Управлението в електрически режим с наличие на целия въртящ момент без смяна на предавки, дава усещане за плавност. Предварителното климатизиране на купето може да бъде програмирано от мобилното приложение My Citroën или от тактилния екран в автомобила. Тази възможност позволява да се оптимизира използването на ток, тъй като автомобилът достига желаната температура, докато е включен за зареждане в мрежата. Достигането до температура 21° отнема 45 минути когато автомобилът е включен. Ако не е, температурата се достига за 20 минути и функцията е активна при зареденост на батерията над 50%.

Екстериорът се отличава с плавен дизайн. Входът за зареждане е отпред върху лявата броня, специфичната бяла решетка е отпред, а монограмът “ë” на две места. Интериориорът е доминиран от централната конзола с нов дизайн на командния задвижващ бутон ë-Toggle (позиции with Park, Reverse, Neutral, Drive и Brake). Селекторът е за 3-те режима на управление Eco, Normal и Power. Контролно-измервателен уред дава информация за оставащата енергия и мощността (ECO or POWER), за статуса на зареденост на батерията, за статус на разхода на енергия на климатика или отоплителната система, а цветна матрица онагледява потока на енергия.7-инчовият тактилен екран предлага изцяло ново меню,“Energy”, което дава достъп до специфичните за автомобила функции: еnergy flow информация в реално време – според зададения режим на управление, статистика за разхода, задаване на зареждане с отложен старт и предварително климатизиране на купето.

Моделът използва платформата EMP2 multi-energy и се предлага с батерии с 2 различни мощности и съответно 2 автономии на пробег. 230 км по WLTP с батерия 50 кВч, състояща се от 18 модула за трите дължите ( XS, M и XL), или 330 км по WLTP с батерия 75 кВч, състояща се от 27 модула за дължини M и XL.

ë-SpaceTourer се предлага с литиево-йонна батерия, чиято технология се смята за най-добрата на пазара. Платформата EMP2 позволява тя да бъде монтирана в шасито, което запазва товарния обем на автомобила. Батерията съхранява и доставя енергията за електрическия двигател, отоплението и климатика. На бордното табло има индикатор за нивото на зареденост и със светлинен предупредителен сигнал. Спомагателен акумулатор захранва стандартните системи и се презарежда автоматично от задвижващата батерия. Гаранцията на задвижващата система и батерията е 8 г или 160 000 км.Електродвигателят задвижва автомобила според избрания режим на управление и условията на шофиране. Той се зарежда при спиране или при забавяне на автомобила. Мощността му е 100 кВ (136 к.с.)/260 Нм с максимална скорост 130 км/ч във всички режими.

Трите режима на задвижване са Normal: 80 kВ/210 Нм за оптимизиран пробег и управление, Eco: 60 кВ/190 Нм с оптимизирана консумация на енергия, и Power: 100 кВ/260 Нм осигуряващ производителност на автомобила при максимален брой пътници на борда.

Предлагат се три режима на зареждане. Входът за зареждане е разположен върху предния ляв калник на ë-Space Tourer, а самата операция зареждане се извършва в режим Park. Предлагат се и два типа зарядни устройства за борда: еднофазно устойство 7.4 кВ стандартно и трифазно зарядно устройство 11 кВ като опция.

С приложението My Citroën може да се следи нивото на зареденост на батерията, както и оставащият пробег, да се настрои дистанционно предварително климатизиране на кабината, или да се програмира отложено зареждане през смартфон, таблет в приложението My Citroën или в автомобила от тактилния екран, с меню “Energy”.

Citroën ще предлага за ë-Jumpy решение за зареждане „по мярка“, включващо оборудването (стандартен и Green Up или Wallbox контакт) и инсталация в дома или офиса. ë-SpaceTourer се предлага в 3 дължини. XS е дълга 4.60 м, с 2.92 м междуосие, 0.80 м заден навес и 1,978 л обем на багажника. M е с показатели съответно 4.95 м, 3.27 м, 0.80 м и 2,381, а XL - 5.30 м, 3.27 м, 1.15 м, и 2,932 литра.ë-SpaceTourer предлага 15 системи в помощ на водача. Уникално предложение за сегмента е безконтактното отваряне на страничните плъзгащи се врати. Има безключов достъп и стартиране, плюс аctive Safety Brake. Heads-up display предоставя информация в обсега на погледа на водача и позволява той да не „сваля“ поглед от пътя. Система подпомага потеглянето под наклон, друга следи за бдителността на водача. Система предупреждава при неволно пресичане на осевата линия, или при риск от сблъсък. Автомобилът ще ви напомни за почивката по време на дълго шофиране. Камерата за заден ход е Top Rear Vision, има „интелигентни“ предни светлини, Grip Control, функция за разпознаване на пътни знаци за ограничение на скоростта, регулатор-ограничител на скоростта, и система за следене на мъртвата точка.

ë-SpaceTourer предлага 3 системи за свързаност, част от програмата Citroën Advanced Comfort .

Connect Assist е за безопасността на водача и пасажерите, с Assistance & SOS. Връзката с кол център се осъществява с натискане на бутон “Assistance”. Connect Assist може да се свърже с приложението My Citroën на автомобила от където са се получи достъп до информация за зареденост на батерията, пробег, отложено зареждане, програмирано климатизиране на кабината, локация на паркиране, следващо обслужване и др.

ë-SpaceTourer е оборудван с 7-инчов тактилен екран от който се управляват всички функции на автомобила интуитивно. Системата Connect Nav може да се управлява освен от тактилния екран и гласово за функциите навигация, телефон и радио. Тя е свързана с TomTom Traffic от където се подава информация в реално време за трафика. На разположение са локациите на близките бензиностанции, паркинги, информация за времето и др.

Connect Play е с Mirror Screen функция, съвместима с Apple CarPlay™ и Android Auto, и позволява съдържането на смартфон да бъде пренесено на екрана на автомобила.

<< Обратно към новините