Виена тества автобус на водород от Solaris

04.06.2020

Виена тества автобус на водород от Solaris

Автобусът Solaris Urbino 12 hydrogen продължава своята европейска обиколка. След тестовете, проведени в полски, германски и италиански градове, превозното средство бе представено и във Виена.

[✕]

Wiener Linien, един от най-големите оператори на обществен транспорт в Европа, добави автобуса на водород на Solaris към своя автопарк, където той ще бъде тестван до 12 юни.

Най-новият продукт на Solaris е посрещнат с огромен интерес от клиентите. От премиерата си през юни миналата година Solaris получи поръчки в Холандия, Германия и Италия за общо 57 автобуса. Първите превозни средства ще стигнат до Болцано, Кьолн и Вупертал до края на тази година.

[✕]


Много европейски градове се стремят да направят градския си транспорт възможно най-екологичен. Solaris отговаря на тази тенденция, добавяйки автобуси с водородно гориво към портфолиото си с ниски или нулеви емисии. Единствените „странични продукти“, генерирани по време на работа на водорода Solaris Urbino 12, са топлина и пара, което превръща този автобус в едно от най-екологичните превозни средства, предлагани на пазара. Технологично усъвършенстваните водородни автобуси Solaris Urbino 12 използват комплект горивни клетки с мощност 70 кВт.

Водородът се съхранява в газообразен вид в пет резервоара от ново поколение, монтирани на покрива на автобуса. Пакетът от свързани резервоари от тип 4, поставен надлъжно над първата ос на автобуса, има общ обем от 1560 литра. Енергията, необходима за захранването на автобуса, се произвежда в горивната клетка, която се зарежда с водород, съхраняван в резервоарите. Този водород се превръща в електричество, което от своя страна захранва директно задвижващата линия, която се състои от една ос с електрически двигатели.

Автобусът е снабден и с батерия Solaris High Power, служеща като допълнително място за съхранение на електрическа енергия. Единствените странични продукти, генерирани по време на работа на Solaris Urbino 12, са топлина и пара. Превозните средства не отделят никакви вредни вещества.

Solaris присъства на пазара в Австрия от 2003 г. и през това време е доставил близо 400 автобуса до 40 града там. Всеки ден 53 от тях обикалят улиците на Виена и нейните покрайнини, включително по специални линии, превозващи пътници до най-голямото австрийско летище.

<< Обратно към новините