Министър Аврамова: До края на юни ще приключи ремонтът на виадуктите на АМ Тракия

28.05.2020

Министър Аврамова: До края на юни ще приключи ремонтът на виадуктите на АМ Тракия

Времето от началото на пролетта се използва не само за ремонти, но и за строеж на големите инфраструктурни обекти. На фона на коронавирусната инфекция, спазвайки мерките за безопасност и с усилията на МРРБ и АПИ за администриране на целия процес, строителството не спря.

[✕]

Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в интервю за БНТ.
 
Продължават ремонтите от 13-и до 20-и км на магистрала „Тракия“. Усилията ни са до 30 юни, до началото на активния туристически сезон, да освободим движението и трафикът там да е спокоен, съобщи Аврамова.
 
Ремонт се извършва и в участъци от 19-и до 37-и км на магистрала „Хемус“, напомни тя. За движение се затваря платното в посока София на виадукта край с. Потоп на АМ „Хемус“. Там ремонтът ще продължи през лятото. Това се прави с цел безопасност, тъй като виадуктите не са ремонтирани последните 30 години.
 
Регионалният министър напомни, че продължават строително-монтажните работи на тунел „Витиня“, където се извършва конструктивно укрепване. Предвижда се ремонтът на съоръжението да завърши до края на годината.
 
Министърът коментира изграждането на тунел „Железница“ на АМ „Струма“, където се работи денонощно седем дни в седмицата. И в двете тръби на съоръжението са прокопани по над 800 м и се прави първичната облицовка. Очаква се тунелът да е изцяло прокопан до пролетта на 2021 г. Паралелно се изграждат и участъците преди и след него.
 
Активно се работи и по строителството на Южната дъга на Софийския околовръстен път в участъка от ж.к. „Младост“ до връзката с АМ „Тракия“.  По отношение на строителството на отсечката от ул. „Ралевица“ до „Люлин“ министърът посочи, че ангажимент на Столична община е изготвянето на идеен проект и провеждане на устройствените процедури. АПИ ще извърши отчуждаване на необходимите терени и ще изгради участъка на инженеринг.
 
Основната цел на „Български ВиК холдинг“ ЕАД е стабилизиране на отрасъла, в който липсват достатъчно средства за инвестиции и е в тежко финансово състояние, каза Аврамова. Надзорният съвет на компанията вече е назначен, има избран Управителен съвет и изпълнителен директор. Работи се по структурирането на холдинговото дружество, което ще оказва подкрепа на операторите в тежко финансово състояние.
 
Във връзка с водния режим в Перник министърът посочи, че в яз. „Студена“ вече има над 17 млн. куб. м вода и през месец юни може да бъде предложено той да отпадне по преценка на Министерството на околната среда и водите, местната власт и ВиК Перник. Новоизграденият довеждащ водопровод работи и по него няма аварии, каза Аврамова. Такива има по амортизираната ВиК мрежа в града. С отпуснатите от правителството 30 млн. лв. се изгражда нова ВиК мрежа. За тази цел предстои да бъдат инвестирани и 105 млн. лв. от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“.

 

<< Обратно към новините