Нови рискове във веригата на доставки в Китай

26.03.2020

Нови рискове във веригата на доставки в Китай

Повечето производители в Китай постепенно започнаха да се връщат към работа, но се появяват нови рискове във веригата на доставки.


Ако искате да четете списание ЛОГИСТИКА в електронен вариант, абонирайте се ТУК

След блокирането на страната заради разпространението на COVID-19, 90% - 95% от фабриките постепенно  започват да се връщат към работа в повечето провинции, с изключение на Хубей. Това показват данните на Norman Global Logistics (NGL). Голяма част от заводите са намалили производството, поради недостиг на суровини и работна ръка.

„Спирането на веригата на доставки беше сравнително лесен процес в Китай, но да заработят отново ще е предизвикателство“, посочва Щефан Холмквист, директор на NGL Hong Kong. Според него се появяват нови рискове за веригата на доставки, като нестабилно снабдяване със суровини, липсата на квалифицирани работници, логистичните въпроси от поддоставчици, натиск за бързо производство и засилен контрол от страна на правителствените и регулаторните агенции.

Липсата на работници във фабриките, а също и при доставчиците, ще се отрази на качеството и скоростта на производството. Освен това се увеличава рискът между всички страни във веригата на доставки - от производители и купувачи до логистични доставчици, което може да доведе до повече проблеми, свързани с качеството. Малките предприятия в Китай се страхуват, че няма да се справят едновременно с високото търсене на стоки, липсата на работници и затруднената логистика.

Допълнителен риск са финансовите измами, включващи завишени цени, онлайн измами и необосновано прекъсване на договорените плащания или доставки.

За вносители остават неясни въпросите около съхранението и транспорта на стоките. За много вносители и търговци на дребно остава приоритет транспортирането на медицински и неотложни стоки.

Капацитетът на въздушния транспорт все още е силно ограничен в Китай. Въпреки че все повече превозвачи предпочитат да превърнат пътническите самолети в товарни, търсенето все още „далеч надхвърля“ предлагането, но темповете продължават да нарастват, подчертава Холмквист.

Контейнерните пристанища, железопътният транспорт и вътрешните превози се подобряват. Намаляват се блокировките на пристанищата и дори железопътният транспорт от Ухан ще се възобнови тази седмица, след почти два месеца прекъсване. Сега фокусът се измества към променливото търсенето и блокировките в Европа и САЩ. Тъй като вирусът бързо се разпространява в Европа и САЩ, става все по-несигурно кога ще бъдат възстановени доставките. 

<< Обратно към новините