Продължаваме да свързваме хора и фирми със света

26.03.2020

Продължаваме да свързваме хора и фирми със света

Румен Иванов, управител на DHL Експрес България: Мисията на компанията е Connecting people, improving lives, а това означава, че сме длъжни да помогнем на хората и фирмите в кризисната ситуация.

[✕]

Ако искате да четете списание ЛОГИСТИКА в електронен вариант, абонирайте се ТУК

Днес онлайн срещата ни е с мениджър, който ръководи екипи от куриери, доставящи пратки всеки ден до фирми, офиси и домовеКак работите на предната линия? Какво е най-важното в момента за транспортно-логистичния бранш? Ето какво сподели Румен Иванов.

Като глобално oперираща компания, сценариите за епидемия и пандемия са неразделна част от непрекъснатото планиране на риска в Групата ни. Нашите бизнес операции постоянно се адаптират към динамиката на ситуацията, за да смекчат потенциалните последствия от нея.

[✕]

Компанията ни следва холистичен процес на управление, който подпомага нашите бизнес звена да осигурят най-добрите възможни действия за клиентите в кризисни ситуации. За да се следи внимателно текущата пандемия и да се вземат адекватни мерки, е създадена работна група за превенция на коронавирус на Deutsche Post DHL Group, ръководена от изпълнителния директор на нашата група д-р Франк Апел. Работната група има за цел да комуникира и да координира процеса с международни организации (като СЗО, CDC, ECDC и Институтът Robert Koch), като предоставя необходимата информация на всички служители и съответните операции.

Въпреки напрегнатите условия в световен план и трудността да оперираме, ние продължаваме да осъществяваме доставки по целия свят. Естествено поради мерките и ограниченията в най-засегнатите страни в света е възможно удължаване на транзитното време средно с 1-2 дни, за което клиентите ни биват регулярно уведомявани.

Кризата с Covid-19 оказва драматично въздействие върху световната авиационна индустрия, което води до значително намаляване на търговските полети и недостиг на капацитет. Като цяло световната мрежа на DHL към момента оперира стабилно, благодарение на собствената флотилия от карго самолети, екипажи и екипи по наземно обслужване.

В България също имаме напълно регулярно обслужване на клиентите по внос и износ. Нещо повече, като част от глобалната мрежа на компанията и в контекста на извънредната ситуация, към момента изпълняваме функциите по трансфер на входящите и изходящи пратки на Скопие и Сараево през Летище София, предстои да включим и Тирана.

Първостепенен приоритет за нас в момента е безопасността на нашите служители. В съответствие с принципа ни „Безопасността на първо място“, ние строго следваме указанията, дадени ни от Работната Група за Covid-19 на DPDHL, за да предпазим служителите ни в максимална степен. За хората с административни функции осигурихме възможност за Smart working и те вече работят от вкъщи.

На първа линия са нашите куриери, които полагат най-старателна грижа, за да поддържат висока хигиена както за себе си, така и за техните превозни средства. Ръцете и скенерите се дезинфекцират след всяко взимане и доставка на пратка. Там, където е разпоредено от местните власти, се носят ръкавици и маски. За да защитим нашите служители, разполагаме с набор от насоки, свързани със социалното дистанциране и хигиена, както и HR процедури в случай на карантина и болничен. Редовно информираме нашите служители за променящата се ситуация чрез вътрешни информационни канали и нашите ръководители. Това, което им казваме всеки ден, е на първо място да се грижат за здравето и безопасността си.

Безопасността на нашите клиенти също е основен приоритет за нас и затова въведохме безконтактни доставки. За тези наши клиенти, които не желаят да се подписват на скенер или хартия, поради мерките за спазване на социална дистанция, от 23 март временно активирахме опцията „Предаване на пратка без подпис от получателя" (Signature Release) за всички B2C пратки на нашата платформа On Demand Delivery. Тези получатели, които вече са активирали „Предаване на пратка без подпис от получателя“, ще продължат да използват услугата по същия начин.

В случаите, в които получателят не избере „Предаване на пратка без подпис от получателя“ преди доставка, но въпреки това не желае да се подпише на скенера, нашите куриери ще предложат безконтактна алтернатива.

Най-важното в момента за куриерския бранш според мен е, да има работещи планове за работа в извънредна ситуация и осигуряване непрекъсваемост на процесите, както и да не бъде нарушена веригата на вземане и доставка на пратки до крайните клиенти с налагане на забрани и ограничения. Но не изключваме и възможна промяна в контекста на развитието на пандемията. Да не забравяме, че хиляди фирми и физически лица на ежедневна база очакват да получат или изпратят своите животоспасяващи пратки, спешни резервни части и др. Нашата роля в това да помогнем на бизнеса да оцелее е критична и ние сме готови да я изпълним.

<< Обратно към новините