Как се променят доставките на технологични продукти

25.03.2020

Как се променят доставките на технологични продукти

Секторът на високите технологии беше сред най-рано повлияните от COVID-19, заради прекъсването на работата в много фабрики в Китай. ​​​​​​​


Ако искате да четете списание ЛОГИСТИКА в електронен вариант, абонирайте се ТУК

Прекъсването на доставките на компоненти сега е заместено от тревогите относно потребителското и бизнес търсенето на технологични продукти на западните пазари, на които бързо се разпространява новият вирус, се посочва е скорошен доклад на анализаторската компания Ti. Спирането на работа в сектора се отразява на цената на много компоненти. В същото време запасите от другo незавършеното производство се покачиха в някои фабрики, в резултат на липсата на работници.

Едновременно с проблемите във веригата на доставки, логистичната индустрия понася критични нарушения, посочват анализаторите. Ограниченията, които бяха създадени от отменянето на пътническите полети, забавянията при контейнерните превози и прекъсването на вътрешния транспорт в Китай, принудиха много производители на високотехнологични продукти да използват въздушните превози. Тъй като тарифите за въздушни товарни превози са по-високи, това ще има неизбежно влияние върху цените, разходите и маржовете.
Голяма част от авиокомпаниите, предлагащи товарни услуги, увеличават честотата и обхвата на дестинациите.

Въздействието на работа от вкъщи

Около 20% от населението в САЩ спазва социална дистанция или е в самоизолация у дома. Ситуация е огледална в по-голямата част на Европа. Това поставя сериозно напрежение върху мрежовата инфраструктура и активи на ИКТ. Китайската инвестиция в облачна инфраструктура, която бе извършена в началото на годината, улесни доставчиците на услуги като Alibaba, Tencent и Baidu.

Вече има голяма инвестиции в нови сървъри, периферни устройства, персонални компютри и лаптопи, които да обслужват търсенето на работещите от вкъщи. Търсене се наблюдава само на тези продукти. Тъй като хората са под карантина, разходите за електронни потребителски стоки се очаква да нарасне значително. Въпреки че тези стоки бяха силно засегнати от прекъсването на доставките в началото на 2020 г., се очаква значително увеличение на обемите като цяло през годината.

<< Обратно към новините