Новият Volvo FM – модерен офис на колела

06.03.2020

Новият Volvo FM – модерен офис на колела

В началото на март Volvo Trucks представи най-голямата премиера в историята си – обнови четири от гамите си. Започваме с представяне на „най-малкия“ FM, но, разбира се, не най-малък по значение

[✕]

Видео за новия Volvo FM - вижте тук

Volvo Trucks е силно отговорна компания и една от основните й ценности е безопасността на хората. Чувала съм това многократно при представяния и драйв тестове. Едно е обаче да се декларира това на думи, друго е наистина да го видиш реализирано. Във връзка с разпространението на корона вируса и за да предпази клиенти и журналисти, Volvo Trucks отмени събитието, свързано с най-голямата си премиера в историята. Компанията не се замисли за загубите, които ще понесе, а постави на първо място сигурността на хората. За което мога само да я адмирирам.

Безопасността е поставена и в центъра на разработката на новите модели. Защо? Защото проведено независимо проучване сред водачи поставя безопасността като третия най-важен фактор за тях – след, разбира се, заплащането и удобствата за водача. Въобще новите модели са разработени с фокус върху водача, което е напълно естествено, след като нуждите от транспорт се увеличават, а липсата на водачи вече се чувства навсякъде по света. Ето защо видимостта, комфортът, ергономичността, нивото на шума, маневреността и безопасността са били в центъра на вниманието при разработването на всички нови модели камиони.

 

Нова кабина

 

При камионите за регионални превози кабината нерядко служи като мобилен офис. Затова новите Volvo FM и Volvo FMX имат чисто нови кабини, чийто вътрешен обем е увеличен с до един кубичен метър. Естествено това осигурява по-добър комфорт и повече работно пространство. Новата кабина осигурява и по-добра видимост в резултат на по-големите прозорци, по-ниската линия на вратите и новите огледала. А видимостта е особено важна при движението в големите градове и тесни улици.

Видимостта се подобрява още повече от опционалната ъглова камера от страната на пътника, която предлага помощен изглед отстрани на камиона на допълнителния дисплей.

 

Интериорът – отлично работно място


Акцентът в интериора е новото арматурно табло, което предлага повече място за съхранение, нови цветове и модерно дигитално табло. Инструменталният блок включва 12-инчов дисплей с висока разделителна способност и удобен за използване интерфейс. На него водачът може лесно да вижда важна информация и да избира между четири различни изгледа на екрана в зависимост от ситуацията на шофиране.Воланът е оборудван с функция за накланяне, която позволява позицията на шофиране да се регулира индивидуално. Долното легло в спалната кабина е разположено по-високо отпреди, което осигурява по-голям комфорт и създава допълнително място за съхранение отдолу. Дневната кабина има ново 40-литрово отделение за съхранение с вътрешно осветление на задната стена. Удобството в кабината е допълнително подобрено чрез подсилена изолация, която спомага за предпазване от студ, топлина и шум, а сензорно контролиран климатичен блок с въглероден филтър подобрява качеството на въздуха при всякакви условия.


 

Новият Volvo FM има опционален 9-инчов допълнителен дисплей за информация и забавление, помощ при навигация, транспортна информация и наблюдение на камерите. Дисплеят позволява взаимодействие по различни начини: чрез интуитивно разположените бутони на волана, чрез гласово управление или директно чрез сензорния екран и контролния панел на дисплея. Както инструменталният панел, така и допълнителният дисплей работят на много езици.


Скоростният листо за I-Shift е нов и по-компактен, което осигурява повече място.Екстериорът е с изцяло нов облик

 

Екстериорът на следващото поколение Volvo FM има нова аеродинамична форма с отличителни линии отпред и единична елегантна характерна линия, която обхваща изцяло новата кабина отстрани.Освен това V-образните фарове са разположени така, че да се постигне оптимална аеродинамика, а по-големият панел за идентичност на марката и горната предна решетка с нов мрежест дизайн придават на камиона твърд, уверен вид.Нови автоматизирани функции за безопасност


В допълнение към подобрената видимост за водачите другите иновативни функции за безопасност в новия Volvo FM включват круиз контрол за спускане по наклон, който задава максимална скорост, за да се предотврати нежеланото ускорение при спускане, и адаптивен круиз контрол (ACC), който сега работи с всички скорости чак до нула км/ч.

Спирачната система с електронно управление (EBS), която е необходимо условие за функциите за безопасност, като предупреждение за сблъсък с аварийна спирачка и електронен контрол на стабилността, сега се доставя стандартно в новия камион. Като опция се предлага също Volvo Dynamic Steering със системите за безопасност Lane Keeping Assist и подпомагане на стабилността.

За да четете списание КАМИОНИ в електронен вид, абонирайте се тук.

Volvo FM разполага и със система за разпознаване на пътните знаци, която се показва на индикаторното табло, за да предупреждава водача. Системата може да разпознава знаци, като ограничения за изпреварване, тип път и ограничения на скоростта.

Горивна ефективност и производителност


Разнообразието от налични конфигурации от задвижване и шаси означава, че новият Volvo FM може да бъде приспособен да осигурява по-висока производителност и икономия на гориво в широк спектър от приложения. Подобренията на ъглите на завиване на предно и задно разположения спомагателен мост също дават изключителна маневреност на камиона, която може да бъде използвана напълно, например в натоварено градско движение.

Факти за новия Volvo FM

• Кабини: Дневна кабина, ниска дневна кабина, ниска спална кабина, спална кабина, кабина Globetrotter, кабина за екипаж. Пакети окомплектовки за екстериора и интериора за индивидуален дизайн.
• Двигатели: Предлагат се дизелови двигатели, които съответстват на различни стандарти за емисии. На избрани пазари се предлага също Volvo FM с двигател, задвижван с LNG, който отговаря на Euro 6, вариант D.
• Система за смяна на предавките: I-Shift със софтуерен пакет за различни области на приложение.
• Светлини: Халогенни или LED фарове.

<< Обратно към новините