Solaris отчете рекордна 2019 година

05.03.2020

Solaris отчете рекордна 2019 година

Solaris отчита рекордна 2019 година в много отношения. На първо място, компанията е постигнала най-големия си обем от продажби.

[✕]

Ако искате да четете списание КАМИОНИ в електронен вариант, моля абонирайте се тук.

Производителят е доставил 1487 превозни средства. Освен това Solaris отбеляза рекордни приходи от продажби от 600 млн. евро. Това представлява покачване с близо 40% на годишна база. За 2020 г. компанията си поставя амбициозни цели като вече е регистрирала поръчки за над 500 електрически автобуси.

[✕]


Solaris много динамично развива позициите си на европейските пазари, но също така бързо се пренасочва към организацията на производството и следпродажбеното обслужване на превозни средства с алтернативни задвижвания с ниски или нулеви емисии. През 2018 г. хибридните и електрическите автобуси, както и тролейбусите представляват общо 29% от всички продадени автомобили. За 2019 г. техният дял от продажбите се увеличава с 11 процентни пункта до 40%.

Броят на продадените и поръчани електрически автобуси, произведени от Solaris, нараства динамично от няколко години. През 2019 г. производителят е доставил общо 162 автобуси на батерии, което е ръст с 51% спрямо 2018 година.

Въз основа на вече приетите поръчки от Solaris очакват, че ще достигнат до ниво най-малко 500 бройки в този сегмент през 2020 г. Договорите, които трябва да бъдат изпълнени тази година, включват мега поръчката за 130 съчленени Solaris Urbino 18 за оператора MZA във Варшава и рамковото споразумение за доставка на 250 електрически автобуса Solaris Urbino 12 за миланския оператор ATM. В сравнение с 2017 г. това представлява над осемкратно увеличение на поръчките за електрически автобуси.

Нарастващото значение на електрическите автобуси в структурата на продажбите на Solaris е в съответствие с дългосрочната стратегия за развитие на фирмата, както и на цялата CAF Group, в която Solaris участва от 2018 г.

Тенденцията за нарастващ дял на превозните средства с ниски или нулеви емисии в структурата на продажбите и производството на компанията със сигурност ще продължи през 2020 г. Тя е в съответствие с тенденциите на целия пазар на ЕС и ЕАСТ, които са основната област на търговска дейност за Solaris. От няколко години насам в тези държави се наблюдава динамично покачване на търсенето на превозни средства с ниски емисии за обществения транспорт.

<< Обратно към новините