Новата тежка гама на Volvo Trucks идва

28.02.2020

Шведският производител представя обновените FH, FH16, FM и FMX

Новата тежка гама на Volvo Trucks идва

Volvo Trucks представя в началото на март четири нови камиона с основен фокус върху работната среда, безопасността и водача. На пазара ще излязат новите Volvo FH, Volvo FH16, Volvo FM и Volvo FMX.

[✕]

Ако искате да четете списание КАМИОНИ в електронен вариант, моля абонирайте се тук.

Четирите модела съставляват около две трети от продажбите на Volvo Trucks. Новото поколение на тежката гама на шведския производител идва с разнообразни варианти на кабините, а четирите модела могат да бъдат оптимизирани за широк спектър от приложения. Видимостта, комфортът, ергономичността, нивото на шум, маневреността и безопасността са били в центъра на вниманието при разработването на новите модели камиони. Екстериорът също е модернизиран, за да отразява характеристиките на новите камиони и да създава атрактивен цялостен дизайн.

„Ние наистина се гордеем с тази голяма перспективна инвестиция. Нашата цел е да бъдем най-добрият бизнес партньор на нашите клиенти, като ги правим още по-конкурентоспособни и им помагаме да привлекат най-добрите водачи на един все по-труден пазар“, казва Рогер Алм, президент на Volvo Trucks.

Нарастващото търсене на транспорт оказва влияние върху наличието на квалифицирани водачи по целия свят. В Европа наблюденията показват, че около една пета от всички работни места за шофьори са свободни. За да помогне на клиентите да намерят и задържат най-добрите водачи, Volvo Trucks съсредоточава усилията си върху разработването на новите камиони, за да ги направи по-безопасни, по-ефективни и по-привлекателни за квалифицирани водачи.

Нова по-просторна кабина за FM и FMX

Новите Volvo FM и Volvo FMX са с изцяло нови кабини. Функционалността на арматурното табло и приборния панел идват от по-големите им братя Volvo FH и Volvo FH 16. Вътрешното пространство е увеличено с до един кубичен метър, а видимостта навън е станала още по-добра благодарение на по-големите прозорци, по-ниската линия на вратите и новите огледала.

Комфортът в кабината подобрен чрез подсилена изолация срещу студ, топлина и шум. Сензорно контролиран климатичен блок с въглероден филтър подобрява качеството на въздуха при всякакви условия.Всички модели идват с нов интерфейс за водача. Той предлага богата информация, комуникация и е насочен към управление на различните функции с по-малко стрес и разсейване. Индикаторното табло е изцяло дигитално, с 12-инчов екран, а встрани близо до водача има 9-инчов допълнителен дисплей за информация, забавление, навигация, транспортна информация и наблюдение на камерите. Функциите могат да се управляват чрез бутони на волана, гласово управление или сензорния екран и контролния панел на дисплея.

Подобрени системи за безопасност

Безопасността при Volvo FH и Volvo FH16 е подобрена с нови функции, като, например, адаптивни дълги светлини. Системата автоматично изключва избрани сегменти от дългите LED светлини, когато има насрещно движение или превозно средство пред камиона.

Шофирането се улеснява от подобрен адаптивен круиз контрол (ACC), работещ от 0 км/ч и круиз контрол за спускане по наклон, който автоматично активира колесните спирачки, когато е необходима допълнителна спирачна сила за поддържане на постоянна скорост на спускане. Спирачната система с електронно управление (EBS), която е необходимо условие за наличие на аварийна спирачка и електронен контрол на стабилността, сега се влага стандартно в новия камион. Като опция се предлага познатото кормилно управление Volvo Dynamic Steering с Lane Keeping Assist и система подпомагане на стабилността. Система разпознава пътните знаци за ограничения на скоростта, забрани за изпреварване и тип на пътя и ги показва на индикаторното табло.

Ефективни двигатели и алтернативни силови линии

Volvo Trucks отчита, че все още няма един единствен източник на енергия, който да реши всички проблеми, свързани с изменението на климата, и че различните транспортни сегменти и задачи изискват разнообразни решения. За това няколко вида силови линии ще продължат да съществуват паралелно в обозримото бъдеще и пир шведската марка.

На много пазари Volvo FH и Volvo FM се предлагат с двигател, задвижван с LNG, отговарящ на Euro 6. Той осигурява горивна ефективност и работни характеристики, равняващи се на тези на еквивалентните дизелови двигатели Volvo, но с далеч по-малко въздействие върху климата. Газовият двигател може да работи с биогаз, което намалява CO2 с до 100 процента, или с природен газ, което намалява емисиите на СО2 с до 20 процента в сравнение с еквивалентните дизелови агрегати.

Новият Volvo FH може да бъде конфигуриран и с новия ефективен дизелов двигател Euro 6, включен в пакета с I-Save. При операции на дълги разстояния новият Volvo FH I-Save с новия двигател D13TC (с Turbo Compound) и пакет от функции и може да осигури икономия на гориво до 7% в сравнение с двигателя D13 eSCR Euro 6.

Новият FH

Новият Volvo FH идва с кабина с преработен дизайн, иновативни функции за безопасност и работна среда, фокусирана към водача. Вниманието към водача е най-очевидно в обновения интериор. Модернизираното арматурно табло разполага с изцяло дигитален 12-инчов приборен панел с висока разделителна способност. Интериорът включва неподвижна поставка за чаши, открито място за съхранение с осветление, управлявано от сензор за движение. Индикаторното табло позволява на водача да избира между четири различни изгледа на екрана в зависимост от ситуацията на шофиране и информацията, която предпочита да се показва.Опционален 9-инчов допълнителен дисплей може да осигури информация и забавление, помощ при навигация, транспортна информация и наблюдение на камерите. Леснодостъпният дисплей позволява на водача да взаимодейства по много начини: чрез интуитивно разположените бутони на волана, чрез гласово управление или директно чрез сензорния екран и контролния панел на дисплея. Приборният панел и допълнителният дисплей работят на много езици.

Придвижването вътре в кабината е по-лесно от всякога заради новия компактен ергономично проектиран скоростен лост за I-Shift. За автомобили, които се нуждаят от много по-голям капацитет на акумулатора, се предлага интелигентна система с четири акумулатора, която гарантира, че винаги има резервно захранване за стартиране на двигателя. Предлага се и обширен набор от опции за персонализиране с нови материи и цветове.

Смелият нов облик на екстериора се отличава с характерни V-образни фарове, които вече са изместени навън, за да съответстват на отличителната линия на вратите на кабината. Страничните пътепоказатели също са преместени към вратата, което придава на камиона по-уверен вид и подобрява аеродинамиката. Панелът на чистачките е по-изчистен и тънък, а по-голямата метална емблема прави новия Volvo FH лесноразпознаваем от далеч.

Новият Volvo FH се предлага освен с доказаната предавателна кутия I-Shift и с революционната за света на камионите I-Shift Dual Clutch с двоен съединител, позволяваща смяна на предавките без прекъсване на силовия поток. В новите камиони скоростният лост за I-Shift е преработен и включва осветени символи за избор на предавка и нови режими на шофиране. Кабините при новия Volvo FH са ниска спална кабина, спална кабина, кабина Globetrotter, Globetrotter XL и Globetrotter XXL.

Volvo FH16

Новото поколение на Volvo FH16 - най-мощния представител на тежката гама на производителя съчетава нови функции за безопасност и работна среда, ориентирана към водача и най-новите технологии. Силният характер и наследството на флагмана Volvo FH16 е подчертан от решетката с нов дизайн.Интериорът на новия Volvo FH16 също е изцяло обновен с акцент върху качеството и уникалността. Модернизираното арматурно табло е с практични нови места за съхранение и изцяло дигитален 12-инчов приборен панел с висока разделителна способност. Водачът може да избира между четири различни изгледа на екрана в зависимост от ситуацията на шофиране и информацията, която предпочита да бъде показвана. Зоната на водача също може да бъде оборудвана с 9-инчов допълнителен дисплей за информация, забавление, навигация, наблюдение на камерите.

Увеличената товароносимост на предния мост и на предно или задно разположения спомагателен мост с усъвършенствани ъгли на завиване подобряват както маневреността, така и производителността на новия Volvo FH16. Предлага се също нов спомагателен мост при за 38 тона за особено тежки операции. Всички изброени системи при FH са налични и при FH16.

Моделът ще се предлага с ниска спална кабина, спална кабина, кабина Globetrotter, Globetrotter XL и Globetrotter XXL. Наборът от дизелови двигатели D16K Euro 6 е с мощности и въртящ момент 550 к.с./2800 Нм, 650 к.с./3150 Нм и 750 к.с./3550 Нм. Смяната на предавките се осигурява от I-Shift с различни софтуерни пакети за различни приложения.

Здравенякът Volvo FMX

Новия Volvo FMX е с изцяло нова кабина, увеличен полезен товар и иновативни функции за безопасност. С увеличена товароносимост на предния мост до 20 тона на спомагателния мост Volvo FMX е готов за най-суровите условия и най-трудните задачи.

Платформата на кабината е изцяло нова. Детайлите по предната част са подсилени и лесно сменяеми. Стъпалата към кабината са противоплъзгащи се.
Пространството за съхранение в кабината е увеличено до 800 литра. И тук 12-инчовият приборен панел е дигитален и с висока разделителна способност, като е подготвен за бъдещи актуализации и свързани услуги. Опция е 9-инчовият допълнителен дисплей за инфотеймънт, навигация и наблюдение на камерите, който също се командва от бутони на волана, с глас или директно от сензорния екран.Новият FMX е оборудван с нов панел за контрол на сцеплението, който помага на водача безпроблемно и бързо да се справи с потенциално опасни ситуации, както на пътя, така и извън него. Повече проходимост осигурява блокирането на диференциалите. То става с превключвател, а дисплеят в кабината дава информация за сцеплението на колелата.

При новия Volvo FMX се предлага най-тежкото допълнение към гамата шасита на Volvo, оборудвано със спомагателен мост за натоварване 38 тона. Това позволява брутно тегло на композицията до 150 тона. Предното въздушно окачване е обновено, което позволява натоварване на предния мост до 10 тона или 20 тона при два предни моста. При камиони с управляем предно- или задноразположен спомагателен мост ъглите на завиване са увеличени, което води до по-добра маневреност и намалено износване на гумите.

Всички системи за сигурност и в помощ на водача, налични в тежката гама на Volvo са достъпни и при FMX. За особено тежки приложения, като рудодобив, при Volvo FMX като опция се предлага стоманен люк на покрива с ръкохватка за авариен изход.

Кабините при модела са дневна, ниска дневна, ниска спална, спална, Globetrotter, екипажна. Новата спална кабина е със значително подобрени възможности за съхранение на вещи, включително голямо отделение под леглото и горно задно отделение за багаж с LED панели в разделителите на отделението.

Двигателите на FMX са дизелови, а предавателната кутия - I-Shift или I-Shift с предавки за бавен ход. Предлагат се със софтуерни пакети за различни приложения.
Подробности – в броя на списание КАМИОНИ от април

<< Обратно към новините