L-сериите на Scania вече със 7-литровия двигател

28.02.2020

L-сериите на Scania вече със 7-литровия двигател

Новаторската серия Scania L в ниския клас вече може да се поръчва и с двигателя DC07.

[✕]

Ако искате да четете списание КАМИОНИ в електронен вариант, моля абонирайте се тук.

Решението е подходящо за дистрибуция, сметосъбиране и строителство в натоварени градски райони, където във фокуса на вниманието са е безопасността, ергономията и ниското тегло. В комбинация със Scania City Safe Window, система от камери и обучени водачи, това е оптимално решение за градски приложения.

Серия L на Scania с възможност да се „снижава“ притежава всички възможности, необходими за камион, създаден за градски райони. Въвеждането на двигателя DC07 и за серията L увеличава товароносимостта й с около 360 килограма. Двигателят се предлага с три различни мощности: 220, 250 и 280 к.с.

С представянето на серия L през 2017 г. Scania предостави камион с модулна конструкция и ниско разположена кабина, в която водачът да се качва от нивото на улицата. Серията L освобождава водачите от физическото напрежение, като в същото време им позволява в натоварена пътна среда да взаимодействат наистина „очи в очи“ с другите.

„Отначало се фокусирахме върху приложения с малко по-тежки дейности, предлагайки серията L с нашите 5-цилиндрови, 9-литрови редови двигатели“, казва Стефан Линдхолм, старши продуктов мениджър на Scania Trucks. „Но това, което се предполагаше от самото начало, се потвърди - търсят се и решения, базирани на по-лекия и гъвкав 7-литров двигател.“

Истинска Scania
Двигателят DC07 дебютира през 2017 г. и в началото се предлагаше само в комбинация с кабините на P-серията на Scania. DC07 е лек, здрав и модерен 6-цилиндров редови агрегат с обем 6,7 литра, който предлага до 1200 Нм въртящ момент още от 1050 об./мин при най-мощното си изпълнение от 280 к.с. Третирането на отработените газове е по технология на Scania, само със SCR.

„DC07 беше приет много добре“, потвърждава Линдхолм. „Това е най-малкият двигател на Scania от дълго време. Но той продължава да носи най-добрите характеристики на марката: водеща в класа горивна ефективност, нашата философия за работа при ниски обороти и способността да работи на 100 процента с HVO или FAME.

Тенденцията към даунсайзинг
„Превозвачите, работещи в градските райони, са изправени пред по-строги изисквания по отношение на шума, емисиите и способността да се интегрират в тежък трафик, и да взаимодействат с пешеходци и колоездачи“, казва Линдхолм. „Самосвал на камион от серия L с кран, задвижван от DC07 и с камери и безопасен прозорец на Scania City на вратата на пътника, може да бъде идеалният автомобил за поддръжка“.

В Scania вярват, че типичните клиенти за новата комбинация ще са превозвачи и предприемачи, които искат да осигурят безупречна всекидневна работа в градските райони - компании, които разпространяват стоки, събират отпадъци или участват в изграждането или поддържането на инфраструктура. При тези видове дейности определящи са добрата видимост, превъзходната среда за водача и благоприятната експлоатационна икономичност.

Създаден за града
Всички кабините от серия L са дълги 20 фута (над 1,80 м) и се предлагат с три различни височини на покрива: ниска, нормална и висока. Ако е поръчана с функцията за снижаване, необходима е само една стъпка, за да влезете в кабината с височина на пода около 80 сантиметра. Типичните конфигурации на за градско приложение са 4 × 2 или 6 × 2 * 4 (с електрически завиваща мост на Scania).

„Камиони като тези често работят в дистрибуцията, но виждаме и все повече камиони, специално пригодени за строителството“, констатира Стефан Линдхолм. „Много строителни превозни средства прекарват повечето време по задръстени градски улици. Тук идеален може да бъде самосвал от серия L с DC07 280 к.с. и правилната трансмисия."

<< Обратно към новините