Nikola ще прави и свръхмощен електрически пикап

12.02.2020

Nikola ще прави и свръхмощен електрически пикап

Американският производител на камиони с горивни клетки - Nikola Corp., планира да влезе и на растящия пазар за пикапи с нулеви емисии с разработката си Badger.

[✕]

Ако искате да четете списание КАМИОНИ в електронен вариант, моля абонирайте се тук.

Стартъпът от Финикс, Аризона, разкрива, че бъдещият пикап ще може да работи на захранване от собствени водородни горивни клетки, на батерии, или като комбинирана система. Той ще бъде изграден чрез партньорство със засега неназован производител на превозни средства. Компаниите ще обявят официално плановете си на пресконференция на Nikola през септември.

Собственикът на Nikola Corp. Тревър Милтън извади някои доста впечатляващи спецификации на пикапа. Милтън твърди, че Badger ще може да генерира повече от 906 конски сили и 1328 Нм въртящ момент. Пикапът ще има приблизителен пробег от 965 км с едно зареждане.

Електрическият Bader ще ускорява от 0 до 100 км/ч за около 2,9 секунди. Хибридното задвижване на пикапа ще му позволява да изминава 482 км само на батерия, в случай, че няма близка станция за зареждане с водород.

Nikola се стреми да постигне тези параметри, както за тежкотоварните си камиони, така и за лекотоварните превозни средства. Компанията планира да изгради 700 водородни станции, с които да осигури покритие на Северна Америка. Милтън ще обяви местоположението им през следващите месеци.

Според анонсите Badger ще може да се справи с "изстрелвания" от 0-160 км/ч с минимална загуба на производителност. Той ще работи на степени чрез усъвършенствано софтуерно смесване на заряд от батерии и горивни клетки.

С напълно натоварено ремарке и комбинирана маса на превозното средство от 8 тона, Badger ще може да стартира от място на 30-процентов наклон без засядане на ротора на електродвигателя.

Компанията Heavy D, позната от телевизионното шоу "Братя Дизел", работи с Nikola по проектирането, изграждането и тестването на Badger. Heavy D вече приемат и предварителни поръчки.

<< Обратно към новините