Печатайте изгодно документи в движение с мобилните принтери на Brother.

IVECO и Nikola ще произвеждат Nikola TRE в Улм

07.02.2020

IVECO и Nikola ще произвеждат Nikola TRE в Улм

IVECO и FPT Industrial, търговските брандове за превозни средства и силови двигатели на CNH Industrial NV, съвместно с Nikola Motor Company, ще произвеждат Nikola TRE в Улм, Германия.

[✕]

Ако искате да четете списание КАМИОНИ в електронен вариант, моля абонирайте се тук.

Джойнт венчърът ще заработи в базата на IVECO в германския град. Като част от стратегическото и ексклузивно партньорство за производство на тежкотоварни камиони, CNH Industrial инвестира 250 милиона долара в Nikola и получи дял в американската компания. Анонсът за бъдещото сътрудничество бе направен през септември 2019 г. През декември за първи път в Европа бе показан Nikola TRE, тежкотоварен камион от ново поколение, захранван от електрически батерии. Това е междинна фаза към следващия европейски модел на Nikola, който ще работи с електрически горивни клетки (FCEV).

Улм е инженерен център на IVECO, идеално разположен в сърцето на Баден-Вюртемберг. Регионът се стреми да бъде водещ център за производство на горивни клетки благодарение на квалифицираната си работна ръка и множеството изследователски лаборатории.

Баден-Вюртемберг е познат с големите инвеститори, финансиращи сериозни проекти за научноизследователска и развойна дейност. Неотдавна германското федерално правителство пусна проект за Национална водородна стратегия, чиято цел е да стимулира компаниите, развиващи водородните технологии. Тази стратегия включва два милиарда евро финансиране за иновационната програма за водород, в това число развитието на необходимата инфраструктура за разпространение.

"Европейското ни съвместно предприятие с NIKOLA и днешният анонс са неоспоримите доказателства, че транспортът на дълги разстояния с нулеви емисии се превръща в реалност, водеща до осезаеми екологични ползи за европейските превозвачи и жители", заяви Хюбертус Мюлхаузер, Главен изпълнителен директор в CNH Industrial. „Решението ни да сглобяваме Nikola TRE в Улм - центърът ни за високотехнологични постижения в производството на камиони - е базирано и на стратегическото местоположение на базата ни. Тя се намира в сърцето на технологичния клъстер за горивни клетки в Германия."

В първия етап на проекта от съвместното предприятие ще бъдат инвестирани 40 милиона евро за модернизиране на производственото съоръжение. Фокусът ще бъде върху финалния етап от сглобяването на камионите. Стартът на производството се очаква през първото тримесечие на 2021 г., като доставките на Nikola TRE започват същата година.

"Nikola TRE е най-модерният влекач в света, който ще продължи да определя стандарт за превозни средства с нулеви емисии сега и за в бъдеще“, заяви Тревър Милтън, Главен изпълнителен директор на Nikola Motor Company. "Решението да се произвежда TRE в град Улм е подходящ пример за това как да създаваме работни места, да насърчавме иновациите, да предоставяме сигурност на доставчиците на части и да служим като пример за другите производители. Светът е готов за превози на товари с нулеви емисии. Съвместното предприятие между Nikola и IVECO ще бъде първото в тази посока. Очаквам с нетърпение да видя първите камиони да излязат от производствената линия".

Първите модели, които ще влязат в производство, са електрически камиони 4x2 и 6x2, с модулни батерии с капацитет до 720 кВтч, с електрически двигател, който ще осигурява до 480 кВт непрекъсната мощност.

Съоръжението в Улм ще получи доставки на модули от производствата на IVECO във Валядолид и Мадрид, Испания. Това ще даде възможност за "бърза рампа" за задоволяване на очакваното търсене от страна на клиентите. Електрическите версии с горивни клетки, изградени върху същата платформа, ще бъдат тествани по финансирания от ЕС проект H2Haul през 2021 г., с очаквана поява на пазара през 2023 година.

Nikola TRE се разработва на база новия IVECO S-WAY, с интегрирана технология, контролни функции и инфотейнмънт от Nikola. Очаква се тестовете да започнат в средата на 2020 г. с прототипи, които ще бъдат представени на следващото изложение за автомобили за работа IAA 2020 в Хановер, Германия.

"Следвайки нашите златни стандарти за производство в Мадрид и Валядолид, където се произвежда IVECO S-Way, ще успеем да ускорим окончателното сглобяване, интеграцията на двигателите и висококачествената персонализация на Nikola TRE, за да го пуснем на пазара през 2021 г.", заяви Герит Маркс, президент търговски и специализирани превозни средства в CNH Industrial.

Съвместното предприятие е част от по-широко партньорство между Iveco и Nikola за ускоряване трансформацията към нулеви емисии при тежкотоварните камиони от Клас 8 в Северна Америка и Европа. Водеща тук ще бъде разработката и приемането на технологията за горивни клетки. Основният фокус на сътрудничеството е използване на експертизата на партньорите за успешна разработка на тежкотоварни камиони с нулеви емисии, които ще променят бизнес модела в бранша.

<< Обратно към новините