Sprinter празнува 25-годишен юбилей

03.02.2020

Sprinter празнува 25-годишен юбилей

Вече 25 години Mercedes Sprinter е синоним за успех в сегмента на лекотоварните автомобили с допустима максимална маса между 3,0 и 5,5 тона.

[✕]

Ако искате да четете списание КАМИОНИ в електронен вариант, моля абонирайте се тук.

От 1995 г. насам моделът поставя нови стандарти за икономия, безопасност и гъвкавост - от първото си, до сегашното поколение.

Благодарение на системата за свързаност Mercedes PRO connect, новата електрическа гама на Mercedes-Benz Sprinter е оптимално оборудван за всички предстоящи задачи.

В юбилейната година, медийната платформа на Mercedes me на media.mercedes-benz.com/Sprinter25 ще включва месечни промоции за рождения ден на Sprinter.

Историята започва през 1995 г., когато Mercedes-Benz Sprinter дефинира размерите в сегмента по нов начин и така подпомага прехода към електронната търговия. С дискови спирачки на предните и задните колела, антиблокираща спирачна система ABS, включително автоматичен ABD диференциал, по-аеродинамично тяло, ниска консумация на гориво, Sprinter поставя стандарти по отношение на безопасността, ефективността и комфорта, превръщайки се в достоен наследник на легендарния Т1.

След повече от 1,3 милиона продажби на Sprinter и няколко фейслифта, през 2006 г. Mercedes-Benz представи изцяло нов модел. Той се характеризира с множество иновации, например плъзгаща се врата, увеличаваща обема на товарното отделение, по-висок покрив и четири дължини на купето. Задвижванията са оптимизирани с нова гама двигатели и нова 6-степенна трансмисия за дизеловите версии.

Подобрена е и спирачната система, ADAPTIVE ESP, с разширени функции за всички тонажи и преработена концепция за складиране във вътрешността на автомобила. Новите характеристики включват и широките гуми на задния мост за 4,6-тонния вариант, биксеноновите фарове със статично завъртане, системата PARKTRONIC и много други.

С ефективен задвижващ механизъм и множество иновации, Sprinter от 2013 г. отново заема челна позиция в сегмента. Той се отличава с пакета за ефективност с ECO помпа за управление на волана, ECO start/stop функция и удължен заден мост. Благодарение на SCR технологията, Sprinter е първият ван, който отговаря на емисионен стандарт Евро 6. В допълнение към разширената гаранция и 7-степенната автоматична трансмисия 7G-TRONIC PLUS, клиентите получават нови възможности за избор на оборудване.

Третото поколение Sprinter въплъщава философията на Mercedes-Benz Vans advance, появявайки се през 2016 г. като доставчик на цялостни решения за мобилност. То съчетава прогресивен дизайн с удобства и функции за безопасност от леките автомобили. Услугите за свързване на Mercedes PRO и мултимедийната система MBUX поставят насоките за бъдещето и създават възможности за управление на голям автопарк и малък бизнес.

Икономичен, надежден и гъвкав, с нулеви емисии - това е представеният в края на 2019 г. eSprinter. Електрическото задвижване на предните колела е с мощност до 85 кВ с въртящ момент до 295 Нм. Регулируемата концепция за полезен товар и батерия отчита индивидуалните изисквания. С използваем капацитет на батерията 47 кВтч, пробегът е 168 километра, с максимален полезен товар от 891 килограма. Всеки, който търси по-голям полезен товар, може да избере по-нисък капацитет батерия.

<< Обратно към новините