Печатайте изгодно документи в движение с мобилните принтери на Brother.

Volvo Group с продажби от 40 млрд. евро за 2019-а

30.01.2020

Volvo Group с продажби от 40 млрд. евро за 2019-а

Президентът и главен изпълнителен директор на Volvo Group - Мартин Лундстед, отчете положителна 2019 година за компанията.

[✕]

Ако искате да четете списание КАМИОНИ в електронен вариант, моля абонирайте се тук.

Volvo Group отчете силна 2019 г. с фокус върху оптимизиране на оперативността на компанията. Нетните продажби на групата са нарастнали с 11% до 432 милиарда шведски крони (40 млрд. евро), а коригираният оперативен доход е увеличен до 47,9 милиарда шведски крони (3,76 млрд. евро). с марж от 11,1%.

Компанията продължава да увеличава финансовата си стабилност с оперативен паричен поток от 38,3 млрд. шведски крони (3,6 млрд.евро) и завършва 2019-а с нетна парична позиция от 5,89 млрд. евро в бизнес операциите, без пенсионни и лизингови задължения. Повишената рентабилност и финансово състояние според Лундстед позволяват на Volvo Group да инвестира в бъдещето си, както и да раздава дивиденти на акционерите.

За четвъртото тримесечие на 2019 г. нетните продажби са 9,88 милиарда евро, колкото и за предходната година. Коригираният оперативен проход е 870 млн. евро с оперативен марж от 8,8%, основно повлиян от по-малкия обем на превозните средства и увеличените разходи за НИРД.

През тримесечието компанията е съсредоточена върху приспособяването на операциите си към по-ниските обеми и действия унифициране на нивото на разходи и търсенето. Освен това компанията е положила много усилия за намаляване нивата на запасите си, които са понижени до 580 млн. евро през тримесечието. През последните няколко години се наблюдава обновяване и разширяване на автопарка от камиони в Европа и Северна Америка

През последното тримесечие на 2019-а доставките на камиони са намалели с 9%, а нетното обслужване на поръчки е с 10% по-ниско в сравнение със същото тримесечие през 2018 г.

Продажбите на камиони са изравнени, докато коригираният оперативен приход възлиза на 570 млн. евро при марж 9,1 %. Както Volvo Trucks, така и Renault Trucks започнаха да продават електрически камиони за градски транспорт и комунални услуги.

Двете марки започват да предлагат електрически камиони с приложения, фокусирани на по-къси дистанции, но Лундстед изразява увереност, че електрификацията може да се превърне в конкурентна алтернатива и в приложенията за тежкотоварни камиони. За да проучи и демонстрира тези възможности, през декември Volvo Trucks представи електрически концептуални камиони за строителни операции и регионален транспорт.

<< Обратно към новините