Тол системата ще оскъпи стоките и услугите

28.01.2020

Тол системата ще оскъпи стоките и услугите

Специалисти от различни браншове предвиждат поскъпване на различни стоки и услуги след въвеждането на тол системата.

[✕]

Намален обхват на пътната мрежа и намалени такси на километър изминат път успяха да договорят превозвачите на извънредна среща с правителството в средата на януари тази година. Дали обаче това ще минимизира поскъпването на стоките в магазините, тепърва ще се разбере. От списание ЛОГИСТИКА потърсихме мнението на професионалисти от търговската сфера и производството по тази тема.

Ако искате да четете списание ЛОГИСТИКА в електронен вариант, абонирайте се ТУК.

[✕]


Според Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, категорично ще има повишение на цените на хранителните продукти. Няма производител, който да си позволи да преглътне оскъпяването на транспорта. Към всички разходи, които сега се калкулират върху продуктите, ще се добави и тол таксата. Учудващо е, че досега държавата не е направила реално проучване за оценка на въздействието от въвеждането на тол таксите върху цената на продуктите.

Въвеждането на тол системата е необходимост, но тежестта от нея трябва да е справедливо разпределена върху всички продукти и услуги, които се предлагат на пазара. Има неравнопоставеност между търговските дейности по отношение на тол таксата, смята г-жа Кукушева и допълва, че превозът на пътници с нищо не е по-социален от превоза на хляб.

Специално становище разпространиха от Сдружението за модерна търговия (СМТ), което обединява по-големите търговски вериги в страната. В него се отбелязва, че във всяка верига на доставки, включително при производства, изнасящи по-голямата част от продукцията си, има натрупване на такси по веригата на доставки (горива, суровини, опаковки, транспорти с товар в едната посока, отпадъци и др.). Натрупването на тол такси по веригата на доставки ще доведе до по-голямо оскъпяване на крайния продукт от предвиденото от Световната банка. Двата основни негативни ефекта ще бъдат по-ниска конкурентоспособност при износа и по-високи потребителски цени за вътрешния пазар.

Повече за това какво предвиждат двете организации относно влиянието на тол системата върху цените на стоките и услугите, четете в новия бр. 1 на списание ЛОГИСТИКА .

<< Обратно към новините