Solaris разработва Urbino 15 LE electric

27.01.2020

Solaris разработва Urbino 15 LE electric

Полският автомобилостроител готви изненада с нов 15-метров електрически автобус.

[✕]

Ако искате да четете списание КАМИОНИ в електронен вариант, моля абонирайте се тук.

Тази година Solaris ще представи ново попълнение в гамата си от електрически автобуси. Това ще бъде нископодовият електрически Solaris Urbino 15 LE. Тримостовият автобус е насочен главно към клиентите на компанията на скандинавските пазари. Превозното средство ще се предлага във версии като типичен градски автобус от Клас I, и като междуградски автобус от Клас II.

[✕]


Solaris предлага първите си тримостови автобуси с дължина 15 метра още през 1999 г. Това обаче са модели, базирани на конвенционални дизелови и CNG двигатели. Общо Solaris е доставил към 1300 превозни средства от този тип.

Тази година компанията е решила да разработи ново поколение на модела Solaris Urbino 15 LE - предлагащ се само с електрическо задвижване.
Нископодовият автобус е проектиран главно за оператори от скандинавските пазари, където търсенето на този тип превозни средства, обслужващи градския трафик и междуградския транспорт, е огромно.

Електрическият Solaris Urbino 15 LE ще се предлага с две или с три врати (варианти 2-2-0 или 2-2-1) и ще разполага със 55 седящи места. Енергията му ще се съхранява в батерии Solaris High Energy + от най-ново поколение, с изключително висока енергийна плътност и капацитет. Това ще осигури адекватен максимален пробег, както по градски, така и по междуградски маршрути.

Възможни са два режима на зареждане на батерията, в зависимост от предпочитанията на потребителите. Те включват или зарядно устройство, или монтиран на покрива пантограф.

През следващите седмици компанията ще завърши етапа на проектиране на новото превозно средство и ще започне производство на два автобуса. Оператори от скандинавски страни вече са потвърдили интерес да тестват автобусите в реални пътни условия. Повече технически детайли за електрическия Solaris Urbino 15 LE ще бъдат разкрити от производителя през април.

<< Обратно към новините