Irizar Group представи първия си автономен автобус

27.01.2020

Irizar Group представи първия си автономен автобус

Първият автономен автобус на Irizar Group беше показан пред общината в Малага, Испания. След няколко месеца иновативното превозно средство ще започне работа в района около града.

[✕]

Ако искате да четете списание КАМИОНИ в електронен вариант, моля абонирайте се тук.

Автобусът, разработен за този тест, е модел Irizar ie bus, електрически, със 100% нулеви емисии. Той е с двоен режим на шофиране - ръчен и автоматичен режим (автопилот). Дълъг е 12 метра и е с капацитет за 60 пътници.

Първият автономен автобус е резултат от проекта AutoMost, финансиран от CDTI (Център за индустриално технологично развитие) на Министерството на икономиката на Испания. Инициативата има за цел да разработи технологии за автоматизация на градските превозни средства и индустриалните приложения, което да доведе до повишаване на ефективността, безопасността и устойчивостта в транспорта.

Местният оператор Avanza участва в проекта съвместно с 11 партньори, включително Irizar Group чрез Irizar e-mobile, и Datik. В разработките са включени още Политехническият университет в Мадрид, Insia, CEIT-IK4 и Университета във Виго.

Малага ще стане първият град в Европа с автономен автобус, който се движи по улиците му. Той ще се движи от пристанището до центъра на града, извършвайки трансфери на пътници, пристигащи с круизи в Малага.

Автобусът ще използва максимално прецизна система за позициониране и насочване. Тя ще бъде свързана към контролен център, от който могат да се изпращат конкретни инструкции до всяко превозно средство. Автобусите ще бъдат наблюдавани и контролирани по маршрутите им в реално време.

<< Обратно към новините