Solaris разработва интелигентна ADAS система

15.01.2020

Solaris разработва интелигентна ADAS система

В сътрудничество с Познанския технологичен университет, Solaris разработва усъвършенствана система за помощ на водачи на градските електрически автобуси.

[✕]

Ако искате да четете списание КАМИОНИ в електронен вариант, моля абонирайте се тук.

През последните няколко седмици са проведени тестове по проекта пред градския стадион в Познан. Благодарение на тях водачите ще се учат как да закачат пантограф на електрически автобус точно под зарядна станция.

[✕]


Създадена съвместно от инженери на Solaris и Познанския технологичен университет, системата ще улесни извършването на прости и сложни маневри, например движение напред и назад или паркиране. Но също така представлява безценна помощ при извършване на прецизни движения, например прикачване на пантографа към станцията за зареждане, което може да се окаже предизвикателство в случай на съчленени превозни средства.

Целта на проекта е да се подобри безопасността на пътниците и водачите на автобуси в градския трафик. Нещо повече, това ще помогне на операторите да маневрират в халетата на автобусното депо. Новата система също ще осигури оптимална консумация на енергия от превозните средства.

През последните няколко седмици авторите на проекта, наречен ADAS (Advanced Driver Assistance System), извършват тестове, които позволиха да се оптимизира системата за помощ на водача, използвана в автобусите Solaris. За изследователски цели отделът за научноизследователска и развойна дейност на Solaris проектира и монтира на паркинга пред стадиона подвижно устройство за зареждане на пантограф.

Компанията достави и автобус с монтирана система, проектирана и доставена от Познанския технологичен университет. Благодарение на усъвършенстваното устройство, автобусът е способен да разпознава зареждащото устройство и следователно ще може точно да покаже на водача къде да пристави пантографа под зарядното.

<< Обратно към новините